Folytatódik a borsi Rákóczi-kastély felújítása

Folytatódik a borsi Rákóczi-kastély felújítása, amelynek első üteme április végén zárult le – hangzott el azon a bejárással egybekötött sajtótájékoztatón, amelyet kedden tartottak a szlovákiai Borsiban.

Forrás: MTI2019. 05. 07. 19:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy április 30-án befejeződött II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, a borsi kastély felújításának első üteme. A 805 millió forintos beruházás keretében tervezett építési munkálatok határidőre elkészültek.

Felidézte, hogy a magyar kormány még februárban döntött arról, hogy a második ütem kivitelezéséhez is biztosítja a szükséges 1,25 milliárd forintot. Ennek eredményeként várhatóan 2020 közepén újra birtokba veheti a nagyközönség az épületet.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszteri biztos azt mondta, hogy a Magyarország és Szlovákia között korábban született megállapodás értelmében jó esély van arra, hogy a szlovák kormány is hozzájárul a költségekhez. A Teleki László Alapítvány és a borsi önkormányzat által közösen létrehozott, a beruházást lebonyolító nonprofit szervezet ugyanis egymillió eurós (mintegy 320 millió forintos) támogatási kérelmet nyújtott be az illetékes szlovák szaktárcához, amelyből a restaurálási munkálatok költségeit szeretnék fedezni.

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója elmondta, hogy a második ütem kivitelezési munkálatai már gyakorlatilag el is kezdődtek, így vélhetően tartani tudják a 2020 közepére kitűzött befejezési határidőt.

Hozzáfűzte, hogy hamarosan elkezdődik a kiállítások előkészítése is, amelyben egy széles körből összeválogatott szakértői csapat vesz részt.

Megpróbálják felkutatni az elérhető Rákóczi-relikviákat Magyarországon és Szlovákiában, alapvetően azonban a Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeumának raktáraiban rejlő történelmi értékekre támaszkodnak – tette hozzá az igazgató.

Diószegi László aláhúzta: továbbra is arra törekszenek, hogy a teljesen megújuló kastély gazdaságilag is önfenntartóvá váljon, az elérhető szolgáltatásokat – kiállítás, konferenciaközpont, vendégfogadás, szálláshely – ennek megfelelően alakítják ki.

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), a II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet igazgatótanácsának elnöke hangsúlyozta: azon dolgoznak, hogy a fejedelem szülőhelye olyan zarándokhellyé váljon, ahová egyszer mindenkinek el kell jutnia. Emlékeztetett rá, hogy II. Rákóczi Ferenc kiválóan egyesítette a különböző nemzetiségeket, ami az utókor számára is példa lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.