Lex Czeglédyt terjeszt az Országgyűlés elé a Fidesz

Az országgyűlési és Európai parlamenti képviselőjelölteket megillető mentelmi joggal kapcsolatos sorozatos ellenzéki visszaélések megakadályozása érdekében törvénymódosító javaslatot, mondhatni egy „Lex Czeglédyt” nyújt be az Országgyűlésnek a Fidesz korábbi és jelenlegi frakcióvezetője, Kósa Lajos és Kocsis Máté.

Forrás: PestiSrácok.hu2019. 05. 23. 12:20
null
A DK kedvenc jogásza a jelek szerint elkerülheti a felelősségre vonást az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos elárulta, egy olyan törvénymódosítást tesznek le az Országgyűlés asztalára, amely kimondja, hogy egy képviselőjelöltet abban az esetben, ha ellene büntetőeljárás folyik valamilyen bűnügyben, és a vádemelés még azelőtt megtörtént, hogy képviselőjelöltként nyilvántartásba vették volna, akkor az adott bűnügyben ne illesse meg a mentelmi jog. Kiemelte, a „Lex Czeglédyt” még csütörtökön benyújtják, világossá téve, hogy amíg az ellenzék légből kapottan tolvajozik és korrupcióról beszél, addig a választásokat arra használják ki, hogy egy bűnözőt menekítsenek ki a büntetőeljárás alól, visszaélve a mentelmi joggal.

Nagyon szomorú, hogy miközben az európai parlamenti választások tétje az, hogy meg tudjuk-e állítani a migrációt, meg tudjuk-e védeni a magyar és az európai embereket, aközben az ellenzék a választást kihasználva azzal van elfoglalva, hogy egy bűnözőt menteget és véd. Egy olyan embert, Czeglédy Csabát, akit korábban már jogerősen különböző bűncselekmények miatt elítéltek, aki az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek volt az ügyvédje, cége pedig szoros üzleti kapcsolatban áll Gyurcsánynéval. A Czeglédy-ügy jellegzetes tünete annak az ellenzéki magatartásnak, amely nem az országgal foglalkozik, hanem a saját súlyos, bűncselekménygyanús ügyeikkel és egy bűnöző védelmével. Most éppen a baloldal házi ügyvédjét akarják kihozni a bűnvádi eljárás alól.

A politikus hangsúlyozta, valamit tenni kell, mert az ellenzék megtörte azt a rendszerváltás óta működő szokásjogot, hogy választott képviselő, vagy nyilvántartásba vett képviselőjelölt mentelmi jogát minden esetben visszavonják, ha bűncselekményt követett el. Ez az első eset, hogy a komplett ellenzék egy bűnöző mögé állt – ismételte meg Kósa Lajos. A fideszes politikus arra is emlékeztetett, Czeglédy Csabát korábban már jogerősen elítélték adócsalásért, magánokirat-hamisításért és a számviteli rend megsértéséért, hasonló cselekedetekért, mint amikkel most is vádolják. Az a különbség, hogy a mostani ügy sokkal nagyobb, mint egy hatmilliárd forint értékű.

Úgy folytatta: „Az ellenzék most visszaélésszerűen használja a mentelmi jogot. Ha a „Lex Czeglédyt” nem nyújtanánk be és nem fogadnánk el, akkor ne legyen kétség, egy következő, esetleges időközi választáson is elindulna Czeglédy, hogy a büntetőeljárást megakassza. Vajon mit tudhat Czeglédy, az MSZP és Gyurcsány korábbi ügyeiben eljáró ügyvéd, Gyurcsányné üzlettársa, hogy ezt a visszaélést a teljes ellenzék bevállalja? Miért fontos nekik ennyire a volt szocialista önkormányzati képviselő? Mi lehet a magyarázat? Vajon hol landolhatott az elcsalt hatmilliárd forint? Vajon milyen politikai akciókban, azok finanszírozásában vehetett részt Czeglédy Csaba? Ezekre a kérdésekre a bírósági tárgyalás adhatott volna választ. De azt a mentelmi jog miatt meg kellett szüntetni. Egy biztos, hogy a „jobballiber” oldalon oly annyira kívánt teljes ellenzéki összefogás semmilyen ügyben nem tudott megvalósulni, csak egy bűnöző tisztára mosásában. Czeglédy nagy mágus, ő az egyetlen, aki össze tudta hozni a nagy összefogást – állapította meg Kósa Lajos.

A politikus reméli, hogy a „Lex Czeglédy” még az Országgyűlés nyári szünete előtt hatályba lép, hogy az esetleges további ellenzéki visszaéléseket a mentelmi joggal minél előbb meg lehessen akadályozni. Hozzátette, az ellenzéki pártok Czeglédy ügyében kifejezetten maffiaszerű működési jelleget mutatnak.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.