Nyelvvizsgával kamatmentes az új diákhitel

Első körben várhatóan háromezer fiatal él majd a nyelvtanulási diák­hitel lehetőségével – hangzott el a témában tartott sajtótájékoztatón. A legfeljebb félmillió forintos, októbertől igényelhető kölcsön teljes kamatát átvállalja az állam attól, aki megszerzi a középfokú nyelvvizsgát.

Csókás Adrienn
2019. 05. 21. 10:57
null
21352226 - female student with laptop working in library
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október elsejétől igényelhetik a felsőoktatásban tanuló hallgatók a nyelvtanulási diákhitelt – jelentette be tegnap Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Mint azt lapunk korábban megírta, a kedvezményes kölcsön legfeljebb félmillió forint lehet.

Bugár Csaba jelezte: a hitelt az aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezők mellett azok is igényelhetik, akik már végeztek tanulmányaikkal, de a diploma átvételéhez szükséges nyelvvizsga-bizonyítványt nem sikerült megszerezniük. BAR-listások viszont nem élhetnek a lehetőséggel – fűzte hozzá.

A pénzt az igényléstől számított egy hónap elteltével folyósítják, a kamat pedig megegyezik a szabad felhasználású diákhitelével, ami 2,2 százalék. Attól kezdve viszont, hogy a hiteligénylőnek sikerül letennie a középfokú nyelvvizsgát, teljesen kamatmentessé válik a kölcsön.

A vezérigazgató kitért arra is, hogy számításaik szerint az első évben nagyjából háromezer fiatal veszi majd igénybe az új diákhitelt. A felvehető maximális összegekkel számolva mindez azt jelenti, hogy másfél milliárd forintot helyeznének ki a következő tanévben.

Lapunk kérdésére Imre Zita, a Diák­hitel Központ kommunikációs igazgatója azt is elmondta: nem számít, hogy a hallgató milyen nyelviskolában vagy melyik magántanárnál tanulja az idegen nyelvet, a különórákkal semmilyen módon nem kell elszámolni a központ felé, lényeg, hogy a megszerzett nyelvvizsga-bizonyítványt bemutassák.

A hitelfelvétel részleteit szabályozó rendelet szerint a kölcsön törlesztését a felvételt követő egy év elteltével kell megkezdeni, és legkésőbb öt éven belül vissza kell fizetni a pénzt.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint egyébként a felsőoktatásban tanulmányaikat befejező hallgatók húsz százaléka a nyelvvizsga hiánya miatt nem kapja meg időben a diplomáját.

Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos a tegnapi sajtótájékoztatón arról beszélt: kiemelt cél, hogy biztos alapokon nyugvó idegennyelv-tudást szerezzenek a fiatalok. Nekik ugyanis komoly versenyhátrányt jelent, ha nincs ilyen tudásuk.

Emlékeztetett arra is, hogy a jövő tanévtől kezdődnek a kéthetes külföldi nyelvi kurzusok is, amely a 9. és 11. évfolyamos diákokat érinti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.