Rendőrkézen a történelemtételek kiszivárogtatója

Mindössze két nap alatt azonosították az esszétémákat hozzáférhetővé tevő negyvenéves férfit a rendőrök. A nyomdai alkalmazott elismerte, hogy ő szivárogtatta ki a tételeket.

Magyar Nemzet
2019. 05. 13. 10:54
null
Sokan a feladatok ismeretében mentek érettségizni Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki a középszintű történelem-érettségi-feladatsor esszétémáinak közzététele miatt indult nyomozásban a bűncselekmény elkövetőjét – közölte a rendőrség.

A feladatok idő előtti nyilvánosságra kerülése miatt korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségének gyanúja miatt indult nyomozás, amelyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) folytat.

Az NNI munkatársai mindössze két nap alatt azonosították az esszétémákat hozzáférhetővé tevő negyvenéves férfit. A nyomdai alkalmazott elismerte, hogy ő szivárogtatta ki a tételeket.

Múlt szerdán érettségiztek a diákok történelemből, ám a vizsga esszékérdései sokakat nem leptek meg. Kedd este ugyanis egy facebookos zárt csoportban terjedni kezdtek a középszintű dolgozat témái.

Sokan a feladatok ismeretében mentek érettségizni
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mivel az esszéfeladatok a dolgozat felét teszik ki, igencsak jól járhattak azok a tanulók, akik már korábban hozzájutottak a titkos információkhoz. Az ügy kapcsán az Oktatási Hivatal feljelentést tett.

Korábban többször is történt hasonló eset, utoljára 2005-ben, amikor a kétszintű érettségirendszert bevezették. Akkor a minisztérium közbelépett, és a matematikavizsga-eredményeket megsemmisítették.

Azok a tanulók pedig, akiknek a felsőoktatási felvételi miatt szükségük volt a pontokra, újra vizsgázhattak, akik viszont nem akartak ilyen területen továbbtanulni, azoknak az iskola utolsó évfolyamán elért év végi jegyét ismerték el érettségijegynek.

Abban az évben kikerült az internetre a történelem-feladatsor is, ám ebből a tárgyból még időben sikerült új tételsort összeállítani. A tesztek őrzésének feltételeit a botrány után megszigorították.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint történelemből középszinten múlt héten 1235 helyszínen 67 025 vizsgázó tett érettségit, amelyet az incidens ellenére nem kell megismételniük a diákoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.