Surján László: A néppárt egyre kevésbé kereszténydemokrata

A néppárt soha nem tudott abszolút többséget szerezni az Európai Parlamentben, ezért mindig rossz kompromisszumokat kötött – ezzel indokolta az Európai Néppárt támogatottságának csökkenését Surján László, az Európai parlament korábbi alelnöke Magyarország élőben című műsorunkban. A kereszténydemokrata politikus logikus lépésnek tartaná Orbán Viktor felvetését, miszerint az Európai Néppárt működjön együtt a Matteo Salvini vezette jobboldallal.

Forrás: Hír TV2019. 05. 02. 10:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 15 évvel ezelőtt, 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Surján László visszagondolva ez elmúlt esztendőkre úgy fogalmazott, ma az a baj az Európai Unióval, hogy jól működött, de ma már nincs egy olyan új közös cél, ami mindenkit lelkesítene, ezért az európai intézmények egymással folytatnak hatalmi játékokat, ezek pedig az európai polgárokat egyáltalán nem érdeklik. Surján László közölte nagyon zavarja, hogy nyilvánvaló hazugságok árasztják el az európai közvéleményt.

Az Európai Néppártról szólva a politikus elmondta, a néppárt soha nem tudott abszolút többséget szerezni az Európai Parlamentben, mindig rossz kompromisszumokat kötött és lassan elvesztette az arcát. Európát néppártiak vezetik, de nincs néppárti arca, hanem a liberálisok, a szocialisták kedvében igyekeznek eljárni – tette hozzá.

Éppen ezért tarja Surján László a leglogikusabb lépésnek azt, amit Orbán Viktor mond, hogy a Salvini vezette jobboldal legyen a néppárt szövetségese. Az egykori európai parlamenti képviselő szomorúnak nevezte, hogy a Fidesz azért került a néppártból való kizárás szélére, mert az eredeti Európai Néppárt értékeit próbálja érvényesíteni. Hozzátette: nem arról van szó, hogy Fidesz már nem kereszténydemokrata, hanem arról van szó, néppárt egyre kevésbé kereszténydemokrata. Surján László ezért is hagyta abba az európai parlamenti képviselőséget.

A teljes tartalom IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.