Többen megjósolták már a tragédiát

Lehetett számítani arra, hogy előbb-utóbb baleset következik be Budapestnél a Dunán, mert a folyó zsúfolt, és sokan nem tartják be a közlekedési szabályokat — erről számolt be lapunknak több hajózásban dolgozó munkatárs. Állítják, előre jelezték a bajt, de senki nem figyelt rájuk.

2019. 05. 31. 6:30
null
A Hableány és a Viking Sygin karambolja szerda este Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még egy nap sem telt el a szerda esti, legalább hét halálos áldozattal járó hajószerencsétlenség óta, tegnap délután szinte semmi nem utalt a történelmi katasztrófára. Az emberek, többnyire külföldi turisták kedélyesen beszélgetve sétálgattak a Duna-parton, nagyon sokan szelfiket készítettek, a többség pedig háttérnek a magas vízállású folyót választotta.

Sőt, akadt olyan ifjú pár is, amely az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez közel, a Duna-parton pózolt két fényképésznek, akik a pár legszebb napján az esküvői fotókat készítették el. Jó kedve volt több olyan buszsofőrnek is, akik turistákat szállítottak az egyik szállodahajóhoz, folyamatosan viccelődtek, ugratták egymást.

A Hableány és a Viking Sygin karambolja szerda este
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A tegnap késő délutáni időpontban alig néhány hajó közlekedett csak a Dunán, a többi a parton, a kikötőkben várakozott. A kisebb-nagyobb, álló helyzetben lévő hajók több kilométeres szakaszon követték egymást, sok esetben két-három nagyobb jármű is egymás mellett készült az indulásra.

Feszültséget leginkább csak akkor tapasztaltunk, amikor a hajókon dolgozó, a parton várakozó munkatársakkal beszéltünk. A Lánchíd pesti hídfőjéhez közel egy fiatal, egyenruhába öltözött férfi ácsorgott az út szélén, és idegesen az autós forgalmat figyelte. Amikor megkérdeztük, hogy milyen feladatot lát el a hajón, ingerülten válaszolta: „Nézzen a váll-lapomra, kapitány vagyok!”

Amikor a balesetről és a budapesti hajóforgalomról kérdeztük, akkor megnyílt, és azt közölte: várható volt, hogy előbb-utóbb baj lesz. – Mi jeleztük a hatóságoknak is, hogy sokan nem tartják be a közlekedési szabályokat.

Ők a Duna Bizottságra hivatkozva azt válaszolták, hogy nem lehet mit tenni, a szabad hajózást nem lehet korlátozni. Sajnos ennyi embernek meg kellett halni azért, hogy odafigyeljenek a problémára – tette hozzá idegesen, csak akkor enyhült meg, amikor megpillantotta a közeledő párját.

Egy városnéző hajó szolgáltatásait kínáló fiatalember is megerősítette: nagyon zsúfolt a Duna Budapestnél, és sokan valóban nem tartják be a közlekedési szabályokat a folyón – erről több kapitánytól és matróztól is hallott.

Ami pedig a forgalmat illeti, arról számolt be, hogy sokan – valószínűleg a baleset miatt – mosolyogva utasítják vissza a városnéző programot, de azért adott el jegyeket. – Főleg a fiatalok bátrak, azt mondják, hogy ha ilyen baleset történt, akkor egyhamar úgysem lesz hasonló katasztrófa – mondta a fiatalember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.