Az ügyészség folytatná az eljárást Czeglédy ellen

Az ügyészség indítványozta a Szegedi Törvényszéken, hogy rendelje el az eljárás folytatását Czeglédy Csaba ellen – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

Bákonyi Ádám
2019. 06. 14. 8:11
null
Fotó: Katona_Vanda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügyészség indítványozta a Szegedi Törvényszéken, hogy rendelje el az eljárás folytatását Czeglédy Csaba (képünkön) ellen – közölte tegnap a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

Szanka Ferenc emlékeztetett: a politikust bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják, ám mivel a DK európai parlamenti képviselőjelöltje volt, ezért – a választási eredmény jogerőssé válásáig – mentelmi jog illette meg.

Czeglédy mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság május 9-én megszüntette a büntetőeljárást ellene, a választási eredmény jogerőssé válásával azonban a politikus mentelmi joga megszűnt – tájékoztatott Szanka Ferenc.

Ismert: az MSZP, Gyurcsány Ferenc és az Altus jogi képviseletét is ellátó Czeglédy, illetve húsz társa ellen bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat februárban az ügyészség.

A vádirat szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek, ugyanakkor ­Czeglédyt és két társát gazdasági csalás bűntettével is vádolják.

A Szegedi Törvényszéken előkészítő ülésekkel június 24-én kezdődik el az ügy tárgyalása. Az ügyészség kilenc vádlottal egyezséget kötött a bűnösség beismeréséről és a büntetésükről.

A Szegedi Törvényszék május 16-án – egy eljárásjogi okok miatt elkülönítve tárgyalt ügyben – már jogerős ítéletet hozott egy közvetve a Human Operator Zrt. alvállalkozójaként működő makói iskolaszövetkezet vezetője ellen. A bíróság bűnsegédként, különösen nagy vagyoni hátrány okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt a férfit két év két hónap börtönre ítélte.

Czeglédy egyébként az októberi önkormányzati választáson független képviselőjelöltként kíván indulni Szombathely 5-ös számú egyéni választókerületében. Szavai szerint ha megnyeri az önkormányzati választást, akkor nyitva állhat a lehetőség, hogy ország­gyűlési képviselőjelöltként is megméresse magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.