időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Hamarosan újra kapható lesz a K-vitamin

Haiman Éva
2019.06.19. 16:33

Nagy valószínűséggel a jövő hét elejétől lesz ismét kapható a magyarországi patikákban K-vitamin-készítmény – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a Hungaropharma vezérigazgatója. Feller Antaltól megtudtuk: a gyógyszer-nagykereskedő folyamatosan szerzi be a korábban idehaza használt, de május eleje óta gyártási gondok miatt hiánycikknek számító injekciót helyettesítő készítményt. Miután azonban azt nem a magyar piacra gyártották, először át kell csomagolni és el kell látni magyar nyelvű betegtájékoztatóval, mert csak azzal kerülhet forgalomba. Ez sajnos időbe telik – jelezte a vezérigazgató, aki ugyanakkor úgy tudja, hogy ez a készítmény is tb-támogatással vásárolható majd meg, bár annak mértékéről nem tudott felvilágosítást adni.

A támogatás azért lényeges, mert a K-vitamin nélkülözhetetlen az újszülötteknek és kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek, ez védi meg őket a súlyos vérzéses állapotoktól. Az eddig itthon használt készítmény fogyasztói árának 55 százalékát állta a biztosító, így az egyébként sem drága, alig 800 forintos gyógyszer 400 forintnál is kevesebbe került. Az elmúlt több mint egy hónapban, a gyártó által jelzett gyártási probléma kezdete óta viszont csak olyan terméket tudtak behozni az országba, ami mintegy 8 ezer forintba, tehát az eredeti patikai ár húszszorosába került, ráadásul nem járt hozzá tb-támogatás, ezért ezt nem mindenki tudta megvásárolni.

A borsodi gyógyszertárak nem is rendeltek a helyettesítő készítményből, mert nem tudták volna eladni – mondta lapunknak a Magyar Gyógyszerészi Kamara Borsod megyei szervezetének elnöke. Nyíri László, aki maga Szerencsen patikatulajdonos. Hozzátette: náluk és a környéken már április vége óta hiánycikk a K-vitamin-készítmény.

Mint lapunk megírta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) összesen 58 200 doboz alternatív forrásból származó K-vitamin behozatalát engedélyezte öt nagykereskedőnek. A felnőtteknél ebből a véralvadást gátló szerből mintegy havi négyezer, a gyermekeknél havi nyolcezer doboz fogy.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.