időjárás 3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Magyarországon is megújul a rákbetegségek kezelése

Szilágyi Anna
2019.06.19. 10:54
Magyarországon is megújul a rákbetegségek kezelése

Világszerte jelentős változások kezdődtek az onkológiai kezelésekben, így hamarosan hazánkban is megújul az ellátás. Egyes rákbetegségeknél a mostaninál több, másoknál a jelenleginél kevesebb kemoterápiát alkalmaznak a jövőben, a szervezet védekezőképességét megerősítő immunterápiák pedig egyre nagyobb teret nyernek.

– Rémülten jöttem haza Magyarországra: rádöbbentem, hogy néhány éven belül újra kell tanulnunk a teljes onkológiát – fogalmazott egy szakorvos a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság hétvégi rendezvényén. A szakorvos az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) világkongresszusáról hazatérve állapította meg, hogy alapvető változáson megy keresztül a daganatos betegségek kezelése.

Az egyik fő változás, hogy egyre több ráktípusban nyer létjogosultságot, hogy a betegek már a daganateltávolító műtét előtt kapjanak kemoterápiát vagy célzott onkológiai kezelést, és ne csak utána. Bár például az emlőrákos vagy a fej-nyaki daganatos betegek egy részénél ez már évek óta bevált gyakorlat, az újabb nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a hasnyálmirigyrákos, a vastagbélrákos és a melanomás betegek egy részénél is javíthatók így az életkilátások.

Amíg egyes területeken bővítenék, addig máshol szűkítenék a kemoterápiá­val kezelt betegek körét. Mivel a ráksejteket egyre pontosabban feltérképezik, és hosszú távon követik a daganatos betegek sorsát, egyre pontosabban meg tudják határozni, hogy a sikeresen megműtött betegek közül kiknél lehet eltekinteni a kemoterápiától.

– Új koncepció a rákkutatásban az is, hogy míg korábban az egyes daganattípusokra – emlőrákra, tüdőrákra, vastagbélrákra – kerestek gyógyszereket, addig ma már az új gyógyszerekkel a ráksejteken található génhibákat igyekeznek megcélozni, függetlenül attól, hogy hol található a daganat – mondta el a konferencián Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke. Hozzátette: univerzális rákgyógyszer továbbra sincs kilátásban, de egyre inkább teret nyer az úgynevezett precíziós onkológia, amikor az onkológusok terápiás javaslata korábbi statisztikák helyett személyre szabott jellemzőkön alapul.

A társaság elnöke kiemelte, az immunterápiák egyre több magyar rákbeteg kezelésében hoznak változásokat. Ezek nem közvetlenül a ráksejteket pusztítják el, mint a kemoterápiák vagy a célzott daganatellenes kezelések, hanem általuk felszaporodhatnak az adott ráksejteket felismerni és támadni képes immunsejtek, így a szervezet hatékonyabban küzdhet a daganattal.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.