Rohác a perújításban is beismerte Prisztás lelövését

Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohac. A szlovák maffia bérgyilkosa a szegedi Csillagbörtönből zárt videoláncon át tett vallomást. A Fenyő János és az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglani fegyházbüntetését töltő bűnöző állítja: megváltozott a fegyházban, és nem tartja helyesnek, hogy ártatlanok ülnek miatta.

Tar Hajnalka – Szemán László János
2019. 06. 14. 14:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jozef Rohac megismételte a Fővárosi Törvényszék előtt a Prisztás-gyilkosság perújításán a korábban nyomozóknak elmondottakat. Állítja, ő lőtte le 1996-ban az óbudai Ladik utcában Prisztás Józsefet és nem a gyilkosságért jogerősen elítélt Hatvani István. A szlovák maffiózó kitart amellett, hogy a megbízást az ukrán maffiától kapta egy dunaszerdahelyi bűnözői csoport közvetítésével, a gyilkosságért pedig 15 ezer nyugatnémet márkát kapott. Rohác külön hangsúlyozta videovallomásában, hogy a gyilkosságért jogerősen elítélteknek – így a felbujtóként szinté elítélt Portik Tamásnak – semmilyen köze nem volt az emberöléshez.

A szlovák bérgyilkos a bíróság előtt is részletesen leírta a bűncselekmény helyszínét, az elkövetés módját és körülményeit. Kérdésre kijelentette: azért tesz beismerő vallomást, mert az évek során a fegyházban megváltozott, így nem tartja helyesnek azt, hogy másokat ítélnek el azért, amit ő követett el. Rohác egyébként azzal érvel vallomása hitelessége mellett, csak a gyilkos, vagyis ő tudhatja, hogy a nyomozók nem találtak töltényhüvelyt a helyszínen, a hüvely ugyanis abban a nejlonszatyorban maradt, amellyel „álcázta” a hangtompítós pisztolyt.

Rohác után a II. rendű vádlott, Hatvani István védője indítványozta közlekedési, orvosi és antropológiai szakértők meghallgatását, hogy tisztázzák az elkövető magasságát, hiszen Hatvani és Rohác testmagassága lényegesen. Ám ezt a kérést a bíróság elutasította, mivel a gyilkos lövést kerékpárról adták le, így az eddigi szakértői vélemények is azt állapították meg, hogy nem lehet pontosan megbecsülni az elkövető magasságát.

Portik és Hatvani védői további tanúk, valamint a nyomozásban résztvevő rendőrök ismételt meghallgatását is indítványozták. A bíróság elemzi a mai távmeghallgatáson elhangzottakat, majd azt követően dönt a védői indítványokról.

Mint ismert, Prisztás József 1996-ban történt meggyilkolása ügyében a bíróság korábban jogerősen 15 – 15 év szabadságvesztéssel sújtotta felbujtóként Portik Tamást, továbbá elítélték tettesként Hatvani Istvánt és bűnsegédként egy harmadik vádlottat is elmarasztaltak 10 évre, az ítélet szerint ő csalta a helyszínre az áldozatot. Néhány hónapja azonban Jozef Rohác jelezte a Nemzeti nyomozó Irodának, hogy vallomást tette az ügyben. Ekkor ismerte be, hogy ő a gyilkos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.