Sokan önként vonultak a börtönbe

2019. 06. 25. 13:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon sokan várakoztak összekulcsolt kézzel, bilinccsel a kezükön szombat este, hogy rögzítsék az ujjlenyomatukat a büntetés-végrehajtás dolgozói, míg másokat egyenesen a rabszállító autóba ültettek. A Múzeumok éjszakáján a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságára látogatók nemcsak a kényszerítőeszközöket ismerhették meg, de arra a kérdésre is választ kaphattak, miért fontos a fogvatartottak foglalkoztatása, milyen munkát végezhetnek az elítéltek vagy melyik a legrégebbi magyar börtön, és mikor nyílt meg a legújabb hazai büntetés-végrehajtási intézet.

Az interaktív, bárki által ingyenesen látogatható börtöntörténeti kiállítás idén is sok érdeklődőt vonzott: a tárlat ízelítőt adott a hazai börtönök világából, a fegyőrök kihívásokkal teli és izgalmas hivatásából, a jelenleg közel kilencezer főt foglalkoztató szervezet múltjából és jelenéből egyaránt.

– A Múzeumok éjszakáján a látogatók megtapasztalhatták, milyen érzés, amikor kattan a bilincs a kezükön, megnézhették és felpróbálhatták a büntetés-végrehajtás kommandósainak is hívott műveleti osztály tagjainak felszerelési tárgyait, helyet foglalhattak egy rabomobil utasterében, áteshettek egy rögtönzött befogadási eljáráson, de még egy hitelesen berendezett mintazárkát is kipróbálhattak – részletezte a szervezet a közleményében. Hozzátették: a rendezők a régi korok büntetés-végrehajtását is felelevenítették, a sátoraljaújhelyi börtönmúzeumnak köszönhetően ugyanis a kalodát és a derest is bárki kipróbálhatta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.