időjárás 5°C Miklós 2022. december 6.
logo

Újabb tanúkat idéznének be a Hableány ügyében

Szemán László János
2019.06.18. 05:50
Újabb tanúkat idéznének be a Hableány ügyében

Újabb tanúk meghallgatását indítványozzák a Hableány-katasztrófában sértetti képviselőként eljáró ügyvédek, akik a vízbe esett emberek mentésében részt vevő hajósokat tervezik beidéztetni — tudta meg a Magyar Nemzet. A tanúk pontosan beszámolhatnak arról, hogy mit észleltek, illetve mit nem hallottak a hajózók közötti rádióforgalmazásban.

Egyelőre nem tervezik a hatóságok Jurij C. folytatólagos gyanúsítotti kihallgatását a 28 halálos áldozatot követelő Hableány-katasztrófa ügyében – értesült lapunk.

Az eddigi adatok szerint az ukrán hajóskapitány irányítása alatt állt Viking Sigyn szállodahajó május 29-én utolérte a Margit hídnál a Hableány sétahajót, majd szabálytalan előzés közben letarolta.

A tragédia három áldozatát továbbra is keresik
Fotó: Kurucz Árpád

A magyar hajó azonnal hullámsírba süllyedt, a 33 dél-koreai utas, illetve a magyar matróz és a kapitány közül mindössze hét távol-keleti turista élte túl a balesetet. A 28 áldozatból hármat lapzártánk idején is kerestek a Duna főváros alatti szakaszán. Az ukrán kapitány folytatólagos kihallgatására várhatóan az egyes igaz-ságügyi szakértői vélemények elkészülte után lehet számítani. Ilyen például a hajózási szakmai szempontokat tudományos alapon vizsgáló nautikai szak-értői vélemény is.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. oldalán sértetti képviselőként fellépő két ügyvéd egyike, Sógor Zsolt lapunknak azt mondta: új tanúk kihallgatását indítványozzák az ügyben.

Az ügyvéd azoknak a hajósoknak a meghallgatását tartja elengedhetetlennek, akik a katasztrófát követően a közelben tartózkodtak hajójukkal, és azonnal menteni kezdték a vízbe esetteket. Köztük a Panoráma több hajója is ezt tette, amelyek személyzete négy embert kimentett az árból. Sógor Zsolt szerint a beidézendő tanúk pontosan beszámolhatnak arról, hogy mit hallottak, illetve nem hallottak a térségben hajózók rádióforgalmazásából.

Ismert, a nyomozás eddigi adatai és a gyanúsítás szerint a Viking Sigyn úgy akarta megelőzni a Hableányt, hogy a hajózási szabályzat előírásait megszegve nem vette fel a kapcsolatot a magyar hajó személyzetével, nem figyelmeztette őket, hogy balról érkezik és előzni készül, ráadásul eközben az előírt oldaltávot sem tartotta be a kirándulóhajó mellett.

A 64 éves ukrán hajóskapitányt a fentiek miatt gyanúsították meg halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésével, és letartóztatták, majd múlt héten 15 millió forint óvadék ellenében bűnügyi őrizetbe helyezték.

A férfi egy budapesti szállodában tartózkodik, lábán nyomkövetőt visel, és hetente két alkalommal jelentkeznie kell a BRFK-n. Ügyvédje, Tóth. M. Gábor védence szabadulásakor úgy nyilatkozott: Jurij C.-t megrázták a történtek, őszintén együttérez a hozzátartozókkal, de nem tartja magát bűnösnek, és azt állítja, hogy minden szabályt betartott. A kapitány nem állt szóba a sajtó munkatársaival, arról pedig védője sem beszélt, hogy a katasztrófát követően a védence milyen adatokat törölt le a mobiltelefonjáról.

Mint arról beszámoltunk: a Hableány kiemelését végző mentőegység tagjait – különös tekintettel a búvárokra és a felszíni segítőikre – megjutalmazzák. Lapunk értesülései szerint ezen túlmenően a Belügyminisztérium életmentő emlékéremre terjeszti fel azokat, akik a katasztrófa után megmentették a hét túlélő dél-koreai turistát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.