Civil kör: Az ellenzék a legaljasabb eszközöket veti latba

A legaljasabb eszközöket vetik latba az ellenzéki EP-képviselők akkor, amikor blokkolják kormánypárti képviselőtársaik bizottsági kinevezését – jelentette ki Ferencz Orsolya űrkutató a Hír TV Civil Kör című műsorában. Simon János politológus rámutatott: az ellenzéki politizálás abból a rendszerváltást megelőző 150 éves történelmi örökségből táplálkozik, amely kívülről, idegen erők közreműködésével kívánja az ország bajait orvosolni. Trombitás Kristóf publicista aláhúzta: a nemzetellenes erők a történelem során kivétel nélkül külső segítséggel tudtak csak hatalomra jutni.

Forrás: Hír TV2019. 07. 15. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti érdekekkel ellentétesnek tartja az ellenzéki EP-képviselők brüsszeli áskálódását a kormány. Tarlós István szerint Karácsony Gergely valódi főnöke Gyurcsány Ferenc és Magyarországra látogatott az új szlovák államfő – a Hír TV Civil Kör című műsorában a többi között ezeket a témákat vitatta meg Kis Kornélia műsorvezető vendégeivel: Ferencz Orsolya űrkutatóval, Simon János politológussal és Trombitás Kristóf publicistával.

Az MSZP, a DK és a Momentum EP-képviselőinek közreműködésével blokkolni próbálták a EP szakbizottságaiban a kormánypárti EP-képviselők alelnöki tisztségre jelölését. Az Európai Néppárt által javasolt öt fideszes jelölt közül kettőt végül megszavaztak alelnöknek az Európai Parlament bizottságaiban, míg kettő képviselőről később döntenek.

Deutsch Tamás a költségvetési ellenőrző szakbizottság, Gál Kinga pedig a biztonságpolitikai testület alelnöke lett. Bocskor Andreáról, Hidvéghi Balázsról és Trócsányi Lászlóról elhalasztották a szavazást. Előzőleg a Momentum, valamint a DK és az MSZP -s politikusok jelezték a liberális és a szocialista frakciók nem szavazták meg a Fideszes alelnököket.

Európa ellenségeinek mi nem osztunk lapot! – Ezt írta Facebook oldalán az MSZP-s Ujhelyi István, aki a DK-sok mellett szintén az európai szocialisták frakciójának a tagja. Ujhelyi szerint ezzel egyértelmű jelzést küldtek Orbán Viktornak, hogy a Fidesznek nincs helye az EP meghatározó posztjain.

A Momentum is közölte, – hogy részben képviselői hatására – az Európai Parlament liberális frakciója ellenzi, hogy az EP szakbizottságainak elnöki vagy alelnöki pozícióiba a Fidesz vagy a jobboldali lengyel kormánypárt politikusai kerüljenek.

„Annyi történt – ami már számtalanszor megtörtént akár –, mondhatjuk Trianon kapcsán mindazt az ámokfutást, amit Károlyi és aztán Kun Béla vezette akkori magyar kormányok műveltek. Amikor egész egyszerűen nem számít az, hogy mi a közös nemzeti érdekük. Arról beszéltek most a baloldali pártok, a DK és a Momentum is, hogy a haza-szeretet-Európa: talán ilyen volt a szlogenjük. Meg, hogy ők az összefogás erejében hisznek a hatalom szeretete helyett a szeretet hatalmában és így tovább… Majd azt látjuk, hogy egész elképesztően agresszív módon megpróbálnak a saját hatalmi érdeküknek érvényt szerezni, és belpolitikai vitákat transzportálni az európai színpadra” – fogalmazott Ferencz Orsolya.

„Látszik, hogyha ezek a politikai erők már nem férnek oda a húsos fazékhoz – gazdasági értelemben – akkor szeretnének legalább szlogeneket lopni. Most jutott eszembe, mikor az Orsi említette a szeretetet és az összefogást: hát ez még a Fidesznek volt 2002-ben a választási szlogenje, ha jól emlékezem” – reagált az előtte szóló mondataira Trombitás Kristóf, újságíró.

Simon János szerint a magyarság „egy kisebb szegmense, amely felét sem érte el a szavazatoknak” most rátámad a másikra.

A DK, a szocialisták és a Momentum jelenlegi hozzáállásáról szólva a politológus úgy látja, 150 éve – Kossuth óta, akit még a nemzet választott meg kormányzóvá – idegen erők Magyarországra „tettek uralkodókat”.

„Megmaradt az a politikai kultúra és a politikai elitnek egy szegmense, melyet az idegen csapatok az idegen kultúrával, idegen ideológiával magukkal hoztak” – mondta Simon János.

A teljes beszélgetést IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.