Egyelőre nem kezdődött csődeljárás Zugló ellen

Karácsony Gergely polgármester épphogy elkerülte a csődbiztos kirendelését, fél év késéssel, az utolsó pillanatban kifizette az önkormányzat azt a vállalkozót, aki eljárást kezdeményezett a kerület ellen.

2019. 07. 17. 5:50
KARÁCSONY Gergely; V. Naszályi Márta
Budapest, 2018. június 13. V. Naszályi Márta, a Párbeszéd képviselője és Karácsony Gergely, Zugló polgármestere a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2018. június 13-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester épphogy elkerülte a csődbiztos kirendelését, fél év késéssel, az utolsó pillanatban kifizette az önkormányzat azt a vállalkozót, aki eljárást kezdeményezett a kerület ellen – értesült hivatali forrásból a Magyar Nemzet. Azt, hogy hány kifizetetlen számlája lehet még Karácsonyéknak, nem tudni, mivel a polgármester nem hajlandó részletes választ adni az ezt firtató kérdésekre. Kovács Balázs (Fidesz–KDNP) zuglói önkormányzati képviselő még május 9-én fordult a kerület polgármesteréhez közérdekű adatigényléssel.

A képviselő az önkormányzat lejárt követeléseinek tételes listáját a hátralékos nevével, fizetési határidővel, bruttó összeg megjelölésével kérte ki. A kérésre 15 nappal később a polgármester annyit válaszolt, hogy – mivel nagyszámú adatról van szó – az adatszolgáltatás határidejét 15 nappal meghosszabbítja. Az önkormányzati képviselő máig nem kapta meg az igényelt közérdekű adatokat.

– Zugló lehet az első olyan budapesti kerület, amely csődeljárás alá kerül – mondta Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója még hétfőn az M1 aktuális csatornán. Farkas Örs szerint Karácsony Gergely is felismerte, hogy nem jó a helyzet, ezért óriási ingatlaneladással próbálja betömni a költségvetési lyukakat. Emlékeztetett arra is, hogy 2019-ben kétmilliárd forintra emelkedett a kerület hitelkerete.

– Egy Zuglóhoz hasonló nagyságú kerületnek 18-20 milliárd forint a költségvetése, jelenleg a kerületben ennek tíz százaléka hitelkeretként áll rendelkezésre, további tíz százalékát pedig olyan ingatlaneladásokból kívánja fedezni az önkormányzat, amelyek 2019-ben nyilvánvalóan nem fognak megvalósulni – fűzte hozzá. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nem ez a főpolgármesteri széket megcélzó Karácsony Gergely egyetlen visszás ügye, hiszen csak a parkolási rendszer eddig 700 millió forint hiányt okozott a kerületnek. Az igazgató azt mondta, mivel Zugló rendkívül nehéz helyzetben van, ezért a polgármester megpróbált forrást visszavonni az önkormányzathoz, így például túlzó bérleti szerződésekkel pénzt vont el az önkormányzat gazdasági társaságától, a Zuglói Sport- és Rendezvényszervező Nonprofit Kft.-től.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.