időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Felipe González Morales szerint túl hangsúlyos a biztonsági szempont

Kárpáti András
2019.07.19. 06:19
Felipe González Morales szerint túl hangsúlyos a biztonsági szempont

A higiéniai körülményeket kielégítőnek találta az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges jelentéstevője a hazánkban tett látogatásán, ám szerinte a magyar állam túlzott hangsúlyt helyez a biztonsági megközelítésre. A diplomata a Magyar Nemzetnek arról is beszélt, hogy Európába elsősorban délről, fejletlenebb országokból érkeznek bevándorlók, ami feszültségeket okozhat.

– Bizonyos esetekben – például a nemzetbiztonsági szempontokra való tekintettel – legitim módon korlátozhatók az emberi jogok, ám az egyedi eseteket figyelmen kívül hagyó, általános érvényű törvénnyel ez nem indokolt – jelentette ki Felipe González Morales, az ENSZ migránsok emberi jogaival foglalkozó különleges jelentéstevője a hazánkban tett hivatalos látogatását záró sajtótájékoztatót követően, a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Az ENSZ-diplomata jogosnak nevezte azt, ha egy kormány nem engedi be országa területére a magukat menekülteknek kiadó, ám mindenféle személyi és úti okmány nélkül érkezőket, amíg nem ellenőrizte őket, vagy amíg a migránsok nem bizonyították személyazonosságukat hitelt érdemlően. Mint ismert, a 2015-ös migránsválság idején tömegek vallották magukat szír állampolgárnak mindenféle irat nélkül, abban reménykedve, hogy menekültstátust kapnak.

Felipe González Morales arra is kitért, hogy az Európába irányuló migráció teljesen eltérő jellegű az USA-ban tapasztaltnál.

– Amerikában a bevándorlás régóta integráns része az ottani kultúrának, és a világ minden részéről rendszeresen érkezik oda nagyszámú migráns. Az öreg kontinensre csak az utóbbi időkben kezdett beindulni a tömeges bevándorlás más földrészekről, ezen belül pedig jórészt déli irányból, kevésbé fejlett országokból jönnek, ami elsősorban Európa belső országaiban okozhat feszültségeket, a mediterrán államokban jóval kevesebb zökkenővel illeszkednek be az említett csoportok – fejtette ki a jelentéstevő. Hozzátette: nem gondolja, hogy számotte­vően nőtt volna a bűncselekmények száma Európában a migránsok érkezésével, szerinte csak a nagyobb médianyilvánosságot kapó egyes esetek miatt tűnik romlónak a közbiztonság.

Szigorú, de indokolt a határőrizet
Fotó: Havran Zoltán

Felipe González Morales a sajtótájékoztatón a látogatása eredményeit ismertetve arról számolt be, hogy szabad hozzáférést biztosítottak számára az országban található mindegyik bevándorlási létesítményhez, és ott lehetősége volt találkozni az illetékes hatóságokkal, továbbá migránsokkal is folytatott személyes beszélgetéseket. Úgy vélte, több intézkedés aránytalannak tűnik a jelenlegi helyzethez képest, s túlzott hangsúlyt helyeznek a biztonsági megközelítésre. A tranzitzónákban az általános higiéniai körülményeket kielégítőnek nevezte, ám aggodalmának adott hangot, amiért az orvos csak napi néhány órában van jelen a létesítményekben. Az ENSZ-diplomata úgy vélte, a demográfiai kihívásokat és a munkaerőhiányt is migráns munkavállalókkal lehetne enyhíteni Magyarországon.

– A magyar kormány egy ösztöndíjprogramot is bevezetett, amely egyre több nemzetközi diákot vonz az országba többek között olyan országokból, mint Irán, Irak és Szíria. A 2019–2020-as tanévre a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram több mint ötezer diák számára nyújtott a magyarországi tanulmányaikhoz ösztöndíjat. Az együttműködés több mint hetven, öt különböző kontinensen működő intézménnyel kötött kétoldalú megállapodáson alapul.

– Üdvözlöm a Magyarország által mutatott nagylelkű gesztust, amelynek keretében külföldi diákokat szponzorálnak felsőoktatási tanulmányaik Magyarországon történő folytatása érdekében – méltatta a kormány intézkedését Felipe González Morales.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.