időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Hamis imázsépítés a Momentumban

Baranyai Gábor
2019.07.22. 06:14
Hamis imázsépítés a Momentumban

Míg Cseh Katalin 2014 decemberében első, tüntetésen elmondott nyilvános politikai beszédében emigráns orvosként mutatkozott be, aki addig nem térhet haza, amíg Orbán Viktor kormányon van, az Instagram-oldala egészen mást mutat be. A Momentum Mozgalom ­európai parlamenti politikusa által korábban feltöltött képek és megjegyzések egy jóval a magyar átlag feletti életszínvonalon élő fiatal világpolgár képét rajzolják elénk.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti képviselője nyilvános Instagram-oldalán található képeken minden látszik, csak az nem, hogy mielőtt aktív politikusi szerepet vállalt volna, egy szegény, nélkülöző orvostanhallgató és rezidens volt, aki megvetette a luxust, és csupán tisztes megélhetést akart. Miután az ifjú politikus 2014 decemberében elmondta hazugságoktól hemzsegő beszédét, a következő évben nagy „fordulat” állhatott be az életében, mivel a „szegény” egyetemista bejegyzései szerint 2015. július elején a soproni VOLT fesztiválon bulizott, majd néhány hét múlva egy tengerparton olvasta e-könyvét, augusztus elején pedig a Velencei-tónál pihente ki a lét könnyűségének fáradalmait.

Az Orbán-kormány alatti egzisztenciális „üldözöttség” ellenére arra is maradt még ideje és ereje, hogy közreműködjön a homoszexuálisok és más szexuá­lis kisebbségek éves örömünnepének, a ­Pride-nak a szervezésében. Az LMBTQ-téma egyébként annyira közel áll a Momentum EP-képviselőjéhez, hogy az általa közzétett kép szerint egy alkalommal csak azért száll le a buszról Budapesten, hogy lefotózza egy kozmetikai cég melegjogokat támogató plakátját.

Önfeledten ünnepelt az EP-választás után az európai liberálisok kampányarca
Fotó: Mátrai Dávid

Az Instagram-bejegyzések szerint az utazások 2016-tól kezdve tovább sűrűsödtek: Spanyolország (Mallorca), Portugália (Lisszabon), Horvátország (Opatija), Észak-Macedónia (Skopje), Amerikai Egyesült Államok (New York) – a teljesség igénye nélkül. Cseh Katalinnak egyébként a 2014-es politikai debütálása előtt sem volt oka panaszra: 2013-ban például egy egyetemi vizsga után kiugrott Varsóba, a Marriott szálloda 40. emeleti panorámás bárjába ünnepelni.

Az imázsépítés részeként idén június elején hangzatos bejelentést tett, miszerint a klímavédelem melletti kiállás jegyében inkább vonattal utazik Brüsszelbe, tekintettel a repülőgépek kiugróan magas károsanyag-kibocsátására. A Momentum politikusa bő egy héttel később már repülővel tért vissza Budapestre, miközben a járattörléseken és az utasok szigorú, uniós szabályok szerinti ellenőrzésén méltatlankodott.

Mint azt lapunk korábban megírta: Cseh Katalin évek óta tartó, valótlanságokkal is tarkított karakterépítés eredményeként vált az EP-választáson az unió liberális pártcsaládja, az ALDE egyik kampányarcává, a Momentum Mozgalom jelenlegi EP-képviselője. A fiatal politikus már az első nagyobb nyilvános szereplésén, 2014-ben hazudott, amikor szegény, emigrációba kényszerült orvosként mutatkozott be, a valóságban ugyanis egy évi több száz millió forintos nettó árbevétellel működő nyomda vezetője és egy drága külföldi egyetem hallgatója volt.

Már jóval a Momentum megalapítása előtt az ­Európai Liberális Fiatalok, az ALDE ifjúsági szervezetének tagja volt. Sőt a 2010-es évek első felében az egykori SZDSZ szellemiségében létrejött Liberális Fia­talok Egyesületében és a Liberális Fiatalok Nemzetközi Föderációjában is feltűnt, akárcsak Bajnai Gordon Haza és Haladás alapítványában, illetve az Egymillióan a sajtószabadságért csoportban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.