Kúria: Törvényt sértettek a Viking Sygin kapitányának ügyében

Az ügyben Polt Péter legfőbb ügyész kérte a Kúriát, hogy mondja ki: törvénysértő a bíróságok kényszerintézkedéssel kapcsolatos döntése.

2019. 07. 29. 13:44
null
Budapest, 2019. május 30. A Viking Sigyn szállodahajó a Duna Margit híd és Árpád híd közötti szakaszán 2019. május 30-án hajnalban. Legalább heten meghaltak, amikor a luxushajó 29-én éjszaka összeütközött a Hableány nevû turistahajóval a Parlament közelében, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilvános ülést tartott a Kúria a Hableány tragédiája miatt meggyanúsított hajóskapitány óvadékának, illetve bűnügyi felügyeletének törvényessége ügyében. A legfelsőbb bírói fórum határozatában kimondta, hogy az első- és másodfokú bíróság törvényt sértett, amikor a legenyhébb kényszerintézkedés és az óvadék kiszabása mellett döntött.

Az alsóbb fokú bíróság nem mérlegelte megfelelően a kockázatokat – állapította meg a Kúria tanácsa. Jurij Csaplinszkij esetében ugyanis, a legfőbb ügyész érvelésének megfelelően nagy a szökés, elrejtőzés veszélye, vagy a tanúk befolyásolásának veszélye. De jelentős kockázatnak minősül az is, hogy a terhelt ukrán állampolgár és Ukrajna nem adja ki állampolgárait büntetőeljárás esetén.

Mint ismert, a bírói testület Polt Péter indítványára járt el az ügyben. A legfőbb ügyész azt kérte a Kúriától, állapítsa meg, hogy törvénysértően fogadta el az óvadék megállapítására irányuló védői indítványt és rendelte el a terhelt bűnügyi felügyeletét az óvadék letételének esetére az eljáró első- és másodfokú bíróság.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el, a Margit híd pillérei között, miután ütközött a Viking Sygin szállodahajóval. A sétahajón 35-en tartózkodtak a tragédia pillanatában, 33 dél-koreai turista és a kétfős magyar személyzet. A balesetet heten élték túl, egy ember maradványait még mindig keresik a hatóságok.

A legfőbb ügyész június végén fordult a Kúriához, mivel álláspontja szerint törvénysértő, hogy a halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés veszélyeztetésének vétsége miatt, az ukrán kapitány ellen indított büntetőeljárásban a bíróság letartóztatás helyett – óvadék letétele esetén – bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Polt Péter szerint a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeken kizárólag a letartóztatása által biztosítható.

Korábban a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte Csaplinszkij letartóztatását, azonban megállapította, hogy a gyanúsított 15 millió forintnyi óvadék letétele esetén bűnügyi felügyelet alá kerül, nyomkövető alkalmazása mellett, de Budapest közigazgatási területét nem hagyhatja el.

Ügyészi fellebbezése nyomán az ügy a Fővárosi Törvényszék elé került, a végzést azonban érdemben itt sem változtatták meg, az óvadék letételét engedélyezték. Ezután fordult a legfőbb ügyész a Kúriához, amely ebben az eljárásban csak a törvénysértést állapíthatja meg.

Segítségnyújtás elmulasztásával is gyanúsítják az ukrán kapitányt

Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatják ki, és hétfőn őrizetbe vették a május 29-ei dunai baleset ügyében a szállodahajó ukrán kapitányát. A rendőrség honlapjára hétfőn felkerült közleményben emlékeztettek: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a május 29-ei dunai hajóbaleset miatt vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetése miatt folytat nyomozást, és a szállodahajó ukrán állampolgárságú kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki. A nyomozók hétfőn őrizetbe vették a kapitányt, akinek a kihallgatása segítségnyújtás elmulasztásának megalapozott gyanúja miatt jelenleg is tart – írták. /MTI/

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.