Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Több száz millióból újulnak meg a turistaházak

A kormány fontosnak tartja az aktív turizmus feltételeinek javítását, amelynek köszönhetően számos új és felújított kilátót, szálláshelyet, pihenőhelyet és egyéb közjóléti létesítményt adtak át.

2019. 07. 17. 6:44
Rendbe hozták a Kéktúra útvonalát is Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel hatszázmillió forintos kormányzati támogatással húsz turistaház újul meg az idén – derült ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának tájékoztatásából. Dömötör Csaba egy írásbeli kérdésre válaszolva idézte fel, hogy 2010 óta jelentős szemléletváltás történt az ökoturisztika területén.

– A kormány fontosnak tartja az aktív turizmus feltételeinek javítását, amelynek köszönhetően az elmúlt években számos új és felújított kilátót, szálláshelyet, pihenőhelyet és egyéb közjóléti létesítményt adtak át, így például a Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program keretében 2018-ban hat turistaszállás kapott támogatást 996 millió forint értékben – emelte ki Dömötör Csaba. A kormány 2014 már­ciusában határozott a program elindításáról azzal a céllal, hogy ötvenezer lépésenként, vagyis 30 kilométerenként találhassanak a kirándulók olyan létesítményeket, amelyekben olcsón, jó színvonalú szálláshoz jutnak.

Az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok 2010 óta több mint száz erdei szálláshelyet építettek vagy hoztak rendbe, huszonöt új látogatóközpont és negyven új kilátó épült – részletezte az államtitkár, kiemelve, teljes hosszában megújult a Kéktúra, valamint folyamatosan épülnek új vízi megállóhelyek a Tiszán, és idén már több mint tízezer gyerek vehet részt a vándortáborokban.

Rendbe hozták a Kéktúra útvonalát is
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Dömötör Csaba írásbeli tájékoztatása szerint a kormány nem mondott le a Hidegkúti turistaház felújításáról sem. A szálláshelyre Mátrakeresztesről a sárga turistajelzésen lehet feljutni, mintegy 2,5 kilométeres túra után. A ház jelenleg is fogad látogatókat, igaz, most még a maga egyszerűségében: meleg víz és villany ugyan van, de a napenergia által fejlesztett áram a mobiltöltésre például már nem elegendő.

– A ház felújításához szükséges forrásokat az Országos Kéktúra-útvonal fejlesztésére szánt keretből biztosítják 70 millió forint értékben. Továbbá jelenleg is egyeztetnek a turistaházak erdőgazdaságok részére történő átadásáról. Amint ez rendeződött, indulhat az érintett házaknál is a szálláshely-korszerűsítés. A fejlesztések tehát a kormány támogatásával a későbbiek­ben is folytatódnak – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.