Újra elérhetővé tették a zuglói szerződéseket

Cikkünk megjelenését követően újra olvashatóvá váltak a XIV. kerületi önkormányzat oldalán a kerület szerződései, közbeszerzései, céges dokumentumai. A Karácsony Gergely polgármester vezette kerületben egy időre elérhetetlenné váltak a kerület botrányos ügyeivel kapcsolatos szerződések, iratok.

2019. 07. 23. 17:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra elérhetővé váltak a zuglói önkormányzat honlapján a közérdekű adatokat tartalmazó szerződések, közbeszerzések, önkormányzati döntések és a kerület cégeinek dokumentumai.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: a Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester vezette Zugló hivatalos honlapján, a zuglo.hu-n az önkormányzat által kötött szerződések májusban még elérhetőek voltak, de az utóbbi időben ezek eltűntek az oldalról. A közbeszerzések esetében is csak a 2016 előtti adatok voltak megtekinthetők.

A jelenség kapcsán hétfőn mind a polgármesternek, mind a jegyzőnek elküldtük kérdéseinket, hogy miért voltak elérhetetlenek a dokumentumok, de eddig még nem kaptunk választ. Korábban már arról is beszámoltunk, hogy nem csak a sajtó, az önkormányzati képviselők sem kapják meg a munkájukhoz szükséges adatokat, információkat. A Fidesz képviselői rendre közérdekű adatigénylést nyújtanak be, hogy tájékozódjanak, jelenleg is is van néhány folyamatban, elsősorban a parkolás-üzemeltetéssel kapcsolatban. Azonban a polgármester a kifizetetlen számlákról és a kintlévőségekről szóló, május eleji adatigénylést sem válaszolta meg, ezért a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz fordultak a helyi kormánypárti képviselők, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján kötelezzék Karácsonyt a kért adatok kiadására. A baloldal főpolgármester-jelöltjeként politizáló Karácsony először az egész adatigénylést letagadta, mígnem a saját aláírásával ellátott, haladékot kérő levél meg nem jelent a sajtóban.

Karácsony Gergely megválasztásakor, 2014 őszén ígérte meg, hogy Zugló az átláthatóság mintapéldája lesz és minden szerződést kereshető formában közzétesz az önkormányzat. A Párbeszéd polgármestere csatlakozott a Transparency, a K-Monitor és az átlátszó programjához is. Karácsony vállalata, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján a „Szerződések” link alatt értékhatártól függetlenül kint lesznek a megkötött polgári jogi szerződések teljes szövegükkel és alapadataikkal. A szerződésszövegből csak az takarható ki, amit jogellenes lenne nyilvánosságra hozni – azaz a közfeladat ellátásával és közpénzek felhasználásával össze nem függő személyes adatok, a minősített adatok és az üzleti titkok legszigorúbban védett köre.

Arra is vállalást tett Karácsony, hogy a keretszerződésnél a tényleges kifizetésekre vonatkozó adat, közbeszerzésnél a Közbeszerzési Értesítőben közzétett közleményekre hivatkozó link is kikerül, de „Közbeszerzések” link alatt a folyamatban lévő és lezárt a közbeszerzési eljárások alapadatai és minden közbeszerzési közlemény is egy helyen elérhető lesz. Ez a mostani törlésig is csak részlegesen valósult meg Zuglóban, mivel a feltöltött dokumentumokon belül nem lehetett hatékonyan keresni. Ráadásul a kerületnek két átláthatósági biztosa is volt – havi több százezer forintért –, előbb Békefi László, majd Vágó Gábor.

A XIV. kerületi önkormányzat transzparenciája kapcsán az is sokatmondó, hogy Karácsony Gergely a közelmúltban egy interjúban elég élesen bírálta a kerület utolsó átláthatósági biztosát, Vágó Gábort.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.