Az idei a legnagyobb iskolakezdési támogatás

- Minden diák időben megkapja a tankönyveit, amelyek döntő többségét a kormány már ingyen biztosítja az iskolásoknak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár elmondta: lényegesen többet költenek az iskolakezdés támogatására, mint amikor az ellenzék volt kormányon.

Csekő Imre-Nagy Áron
2019. 08. 31. 8:47
null
A szakpolitikus alaptalannak ítéli a tankönyvellátás kritikáit Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A törvény az adott életkorban mindenkinek előírja a tankötelezettséget. Az iskolák nemcsak oktatnak és nevelnek, hanem fontos szocializációs szerepük is van, hiszen a gyerekek itt válnak a közösség részévé. Ezért éppen a gyermekek érdekében fontos a tankötelezettség iskolában történő teljesítése, amit a kormány kiemelt figyelemmel követ – fogalmazott Maruzsa Zoltán helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy ennek kapcsán került sor több jogszabály megváltoztatásra is az óvoda- és iskolakezdés, valamint a magántanulói jogintézmény témájában.

– Azzal, hogy az állam több éve átvette a tankönyvkiadást, az elmúlt kilenc esztendő alatt nagyjából negyven százalékkal csökkentettük a tankönyvek árát. Az első kilenc évfolyamon már ingyenes a tankönyv, és döntés született arról, hogy 2020-tól minden tanulónak valamennyi tankönyv ingyenes lesz – fejtette ki a szakpolitikus annak kapcsán, hogy a szocialista Bangóné Borbély Ildikó azzal vádolta a kormányt, nem segítik a szülőket gyermekeik beiskolázásában. – Finoman szólva is meredek Bangóné állítása – fogalmazott a politikus, aki szerint a szocialisták kormányzásuk alatt folyamatosan vonták ki a pénzt az oktatásból és segítség nélkül hagyták a gyermekes családokat.

– Jövőre 14 milliárd forintra emelkedik az ingyenes tankönyv-programra fordított kormányzati támogatás, 2010-ben ennek a fele volt, és megháromszoroztuk, 27 milliárdról 83 milliárdra emeltük a gyermekétkeztetés támogatását – jegyezte meg. Emellett a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. és a Klebelsberg Központ számos eszközt biztosít az iskoláknak, melyek az oktatásba való beilleszkedést teszik lehetővé. A helyettes államtitkár idesorolta például az informatikai fejlesztéseket és a közelmúltban megvalósult tabletvásárlásokat. – Amellett, hogy a tanulók nagy számban kapnak ilyen eszközöket, folyamatosan bővítjük a családtámogatásokat és előre hoztuk a családi pótlék folyósítását is, hogy a szeptemberi összeget már augusztusban megkaphassák a szülők – tette hozzá.

– Hétmilliárd forintot költött az állam ingyenes tankönyvekre 2010 előtt – folytatta Maruzsa Zoltán. – Akkoriban jellemzően szociális alapon nagyjából a tanulók fele volt az, aki – komoly pályázati és bürokratikus procedúrát követően – ingyen tankönyvet kaphatott. Az idei évben 11 milliárd forintért több mint egymillió tanulónak biztosítjuk ingyenesen a tankönyveket, amiből jól látható az árcsökkenés hatása. A racionalizáció és a központi kiszállítás megszervezésével ugyanis sikerült mintegy negyvenszázalékos megtakarítást elérnünk. Így átlagosan mintegy 15 000 forintot spórolhatnak meg a családok gyermekenként – emelte ki a helyettes államtitkár.

A szakpolitikus alaptalannak ítéli a tankönyvellátás kritikáit
Fotó: Bach Máté

Az ellenzék által folyton emlegetett szabad tankönyvválasztás kérdése kapcsán Maruzsa Zoltán elmondta: szó sincs arról, hogy megszüntették volna ennek lehetőségét. – Minden kerettantervhez tartozhat két kiadvány. Számos esetben felvásároltuk azokat a magánkiadókat, amelyek a piacon tevékenykedtek, ezzel átláthatóvá téve a rendszert – fogalmazott a szakpolitikus.

A helyettes államtitkár szerint megfontolt fejlesztés zajlik a területen uniós források bevonásával, és az új tankönyvek esetében számos tesztelő, kipróbáló intézkedést vezettek be, illetve két-három éves átdolgozási periódus is zajlott. – Kezdetben sok kritika érkezett, amelyeket a kollégák a javítások során felhasználtak. Megalapozott és megalapozatlan észrevételek is voltak közöttük, de ma már csak jelentéktelen mértékben érkeznek kritikák – mondta Maruzsa Zoltán.

– Előfordult, hogy egy-egy ilyen hírnek utánaolvasva kiderült: korábbi híradásokat elevenítettek föl és már javított hibákról cikkeztek ismételten a sajtóban. Az az abszurditás is megtörtént, hogy egy magánkiadvány kapott kritikát, mintha állami gondozású tankönyv lett volna – emlékeztetett a szakpolitikus, hozzátéve, hogy minden építő vélemény, amely előremutató változtatást javasol, vizsgálatra érdemes, és ha beválhat, akkor figyelembe vehető.

– Az intézmények már áprilisban leadják a rendeléseket, amit június végéig módosíthatnak. Ezután a nyomdai konzorcium elkezdi a nyomtatást, legyártják az összes tankönyvet, majd ­augusztus elsejével útnak indítják a mintegy 13 millió kötetet az iskolákba – ismertette a tankönyvellátás menetét a Magyar Nemzetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.