Elhagyják a jelképeiket a Jobbik polgármesterei

A pártlogó helyett a balliberális ellenzéket tömörítő civil szervezetek színeiben indulhatnak idén a Jobbik még regnáló polgármesterei. Eddig ugyanis a párt egyetlen önálló jelöltet sem mutatott be, noha több mint két tucat polgármesterük van. Békéscsabán ráadásul a saját emberük helyett a DK-s Dancsó Tibort támogatják.

2019. 08. 17. 11:36
null
Öt éve még a nemzeti radikalizmusukra és az önállóan elért eredményeikre voltak büszkék Fotó: Marjai János Forrás: MTI/Marjai János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választásokhoz közeledve egyre inkább az látszik, hogy a Jobbik nem állít saját polgármesterjelölteket az őszi választáson. Pedig – az interneten fellelhető adatok szerint – tizennégy jobbikos vagy a Jobbik által támogatott polgármester van jelenleg az országban. A nagyobb városokban, mint Tapolca, Ózd, Törökszentmiklós vagy Békéscsaba, a jelenlegi településvezetőket adó Jobbik a balliberális pártokkal összeállva készül az őszi megméretésre. Így például Ózdon Janiczak Dávid, Tapolcán Dobó Zoltán, Törökszentmiklóson Markót Imre az egykor gyűlölt balliberális oldalt is képviseli.

Érdekesség, hogy Békéscsabán nem a jelenleg regnáló, jobbikos Szarvas Péter, hanem a DK-s Dancsó Tibor a közös ellenzéki polgármesterjelölt, vagyis a Jobbik még embert is vesztett a baloldallal kötött megállapodással. Erről tegnap adott ki közleményt a Békéscsabai Ellenzéki Összefogás, melynek a Jobbik is része. Szarvas Péter egyébként a Hajrá, Békéscsaba! Egyesület színeiben függetlenként elindul a megyeszékhelyen, ráadásul a Fidesz támogatásával.

A kisebb településeken egyelőre nem tudni, melyik jobbikos polgármester indul újra, és milyen színekben, információink szerint van olyan község, ahol a polgármester már nem tart igényt a Jobbik támogatására, több helyen pedig az is elképzelhető, hogy egy ellenzéki összefogás keretében civil szervezet áll majd be a polgármesterjelölt mögé, így a Jobbik, mint párt ezeken a településeken sem állítana önállóan senkit. Dudás Róbert, Mátraballa jobbikos polgármestere pár napja jelentette be, hogy nem indul újra a településért, kérdés, hogy a Jobbik ad-e jelöltet a Heves megyei falunak.

Öt éve még a nemzeti radikalizmusukra és az önállóan elért eredményeikre voltak büszkék
Fotó: MTI/Marjai János

Mindez jelentheti azt, hogy a Jobbik már nem bízik saját erejében és népszerűségében, ezt egyébként a május EP-választáson elért csúfos, 6 százalékos eredmény indokolná is. Az önálló pártjelölt helyetti, civil szervezetek közös aspiránst adó megoldáshoz nemrégiben Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke igyekezett ideológiát adni. Vona azzal állt elő: törvényben tiltaná meg a pártoknak, hogy az önkormányzati választáson induljanak. A javaslat értelmében a voksoláson csak magánszemély vagy egyesület tagja indulhatna, ugyanis Vona szerint „a pártok nagyon sokat ártanak az önkormányzatiságnak.”

A bukott pártelnök öt éve még egészen másként viszonyult mindehhez. A legutóbbi önkormányzati választás után úgy nyilatkozott, pártja „áttörés erejű sikert ért el, jelentősen növelve képviselőik számát”. Szerinte „akik a Jobbikot támogatták, saját akaratukból tették, nem lehetett sem megfélemlíteni, sem lefizetni őket”. Vona Gábor azt is mondta: arra a legbüszkébb, hogy korábbi jobbikos polgármesterek megismételték eredményüket. „Ez azt üzeni, hogy érdemes rájuk bízni a közösség sorsát.” Kiemelte Békéscsabát, ahol most a DK adja a közös polgármesterjelöltet, Devecsert, melynek vezetője jelenleg független, valamint Tapolcát, ahol Dobó Zoltán a balliberális ellenzéki összefogást vezeti idén. Érdekes, hogy a volt pártelnök akkor azt mondta: „a magyar belpolitika színpada leegyszerűsödött, a baloldal végleg széthullott”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.