Sok a bizonytalan ellenzéki szavazó

Tarlós István főpolgármestert a lapunk által megkérdezett budapesti járókelők mindegyike ismerte, s közülük több ellenzéki érzelmű választó is azt tervezi, hogy bizalmat szavaznak a főváros jelenlegi vezetőjének. Az ellenzéki polgármester-jelölteket viszont nagyon kevesen ismerik, s a megkérdezettek túlnyomó többsége a kerületenként egy-egy indulót állító ellenzéki összefogásról sem hallott.

2019. 08. 26. 5:50
null
Ahogy a kutyát sem érdekli a politika, a megkérdezett fiatalok zöme is inkább mással foglalkozik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a fővárosiak jelentős része markáns politikai nézeteket vall, sok szavazó abban közel sem annyira elszánt, hogy le is adja a voksát az őszi önkormányzati választáson, a jelöltekről pedig még kevesebben tájékozódtak – derül ki a Magyar Nemzet utcai körképéből. A beszélgetések alapján a budapestiek leginkább Tarlós István főpolgármestert ismerik, a kormánypárti és az ellenzéki oldalon egyaránt. A kerületi polgármesterek nevét jellemzően inkább az adott városrész vezetőjének munkájával elégedettek tudják, míg a kritikusok e téren tájékozatlanabbak. Érdekes jelenség, hogy számos kormányellenes érzelmű fővárosi nem hallott még az ellenzéki összefogásról, s nincs tisztában azzal, hogy a kerületek többségében egyetlen ellenzéki aspiráns indul a kormánypártok által támogatott jelölttel szemben. Jelentős csoportot képviselnek azok is, akiket elmondásuk szerint egyáltalán nem érdekel sem az országos, sem pedig az önkormányzati politika, és nem tervezik, hogy októberben az urnákhoz járulnak.

A Kálvin téri mobil könyvárus kínálatát böngésző, idősödő magyartanár – aki több mint negyven éve lakik a Józsefvárosban – annak ellenére mondta biztosra, hogy ellenzéki polgármesterjelöltre fog szavazni a VIII. kerületben, hogy fogalma sem volt arról, kit indít a szivárványkoalíció, sőt azt hitte, több kihívója is van a fideszes Sára Botondnak. Arra a kérdésre, hogy min változtatna Józsefvárosban vagy Budapesten, nem említett konkrétumot, csak azt válaszolta, hogy „országosan elégedetlen”. Ezzel indokolta, hogy a főpolgármesteri székben is az ellenzéki jelöltet látná szívesen, azonban Tarlós István számos kihívója közül egyet sem tudott megnevezni.

Különös jelenség, hogy míg az ellenzéki érzelmű szavazók egy része könnyen hangot ad meggyőződésének, számos budapesti csak több percnyi beszélgetés után, óvatoskodva foglalt állást. Egy újpesti vagyonőr először például azt mondta, nem döntötte el, kire fog szavazni, majd úgy fogalmazott, Wintermantel Zsolt (Fidesz) egész jól végzi a dolgát a IV. kerületben, s végül azt is bevallotta: eldöntött dolog, hogy rá, valamint Tarlósra voksol majd. Hasonlóképpen, a Hold utcában beszélgető középkorú férfi és nő először úgy fogalmazott, nem érdekli őket a politika, ám hamarosan kiderült, hogy ez csak a kerületi ügyekre vonatkozik, Budapest vezetőjének továbbra is határozottan Tarlós Istvánt szeretnék tudni. Arra, hogy mivel elégedetlenek Budapesten, mindössze a belvárosi közterületi növénypermetezést említették, ami szerintük zavarhatja a külföldi turistákat.

A meggyőződéses Fidesz-szavazó sem ritkaság Budapesten
Fotó: Havran Zoltán

Az ellenzéki érzelműek között akadtak olyanok is, akikből ömlött a nyomdafestéket nem tűrő jelzős szerkezetek láncolata, amivel a kormányt minősítették. A Kiskörúton parkoló taxijuk előtt beszélgető két ötvenes férfi indulattól elfúló hangon fejtette ki, miért az ellenzéki jelöltre fognak szavazni a XVIII. kerületben, illetve Csepelen. Az utóbbi kerületben lakó taxis Borbély „Leonárd” (helyesen Lénárd) személyével nincs kibékülve valamilyen okból, a másikukat pedig az fakasztotta mérhetetlen dühre, hogy a XVIII. kerületben szerinte az elmúlt években elvégezték ugyan a csatornázást, de rossz minőségben.

Egy mérnök-jogász házaspár férfitagja kijelentette, hogy az ellenzéki jelöltre voksol majd, bárki legyen is az a X. kerületben. Bár elmondása szerint nemrég költöztek Kőbányára, sikerült felmérniük, hogy jól végzi-e munkáját a fideszes Kovács Róbert, aki egyébként nem egészen egy éve vezeti a kerületet. A főváros egészével pedig autósként akadnak leginkább problémái, de azt is panaszolta, hogy a tömegközlekedés túl lassú, szerinte lassan már a pótlóbuszt is pótlóbusszal pótolják. Bár hasonló véleményen volt a felesége is, a jogásznő nem tervezte, hogy részt vesz a szavazáson.

Az évtizedek óta meggyőződéses Fidesz-szavazó sem ritkaság Budapest utcáin. A Szabadság téren kikapcsolódó nyugdíjas házaspárnak nem vita tárgya, hogy Tarlós Istvánnak szavaznak bizalmat, s kérdés nélkül kezdik sorolni, hogy mennyivel többet tett le az asztalra a jelenlegi városvezetés, mint a Demszky-korszaké. Lakhelyükön, Terézvárosban pedig Hassay Zsófiát támogatják immár közel tíz éve. Egy idősödő, de aktív férfi lendületesen kezdi kifejteni a politikai nézeteit, amikor az őszi választásról kérdezzük. Zuglói­ként egyértelmű neki, hogy Rozgonyi Zoltánra, a Fidesz polgármesterjelöltjére szavaz. Karácsony Gergelynek, a XIV. kerület jelenlegi polgármesterének és az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének a teljesítményét értékelve nem tud visszafogottan beszélni. – Felháborító, mit művelt a parkolással! Eltüntette a kerületi pénzeket, romokban fogja otthagyni Zuglót. Sokan nem látják ezt, az ellenzéki sajtó olyanokkal jön, hogy az előző polgármesternek, Papcsák Ferencnek (Fidesz) aranyból volt a vécéje, a sok betokosodott komcsi pedig beveszi – fogalmazott a férfi, aki Tarlós István munkájával elégedett: „A jelenleginél normálisabb vezetést nem is tudok elképzelni” – hangsúlyozta.

Ahogy a kutyát sem érdekli a politika, a megkérdezett fiatalok zöme is inkább mással foglalkozik
Fotó: Havran Zoltán

Olyan érdekességre is fény derült, a választóknak nem mindig világos, hogy egy-egy – általuk egyébként ismert – polgármester melyik párt színei­ben vagy támogatásával indul. A munkahelye előtt cigarettázó ötvenes biztonsági őr, aki elmondása szerint tősgyökeres pesterzsébeti, azt hangoztatta, ellenzékiként a „szocialista” Szabados Ákosra fogja adni a voksát, mert elégedett annak városvezetői munkájával. Ezzel szemben a XX. kerület polgármestere évekkel ezelőtt kilépett az MSZP-ből, jelenleg a Fidesz támogatásával próbál újrázni. A főpolgármester-jelölteket tekintve tájékozottabb volt a férfi, s Tarlós Istvánt és első számú kihívóját is ismerte, ám mivel Karácsonyt nagy hóhányónak tartja, Tarlós mellé tervezi behúzni az ikszet.

A városnéző buszokat működtető cégnél dolgozó fiatalok egybehang­zóan állították, hogy nem mennek szavazni, mivel nem az ő asztaluk a politika, s a Deák téri padon pihenő BKK-dolgozó is más programot tervez október 13-ra. Hasonlóképpen gondolkodik a kisgyermekével játszó huszonéves belvárosi nő is, ahogyan számos más lapunk által megkérdezett fiatalnak sem fontos a politika.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.