Tetőzik az országos kánikula, de holnap már enyhülés jöhet

Ma lehet az idei nyár legmelegebb napja, a legmagasabb nappali hőmérséklet akár a 37-38 Celsius-fokot is elérheti, emiatt országszerte sok helyen vizet osztanak, párakapukat működtetnek, és locsolják az utakat. Holnap ugyanakkor várhatóan már mérséklődik a forróság.

Magyar Nemzet
2019. 08. 12. 10:21
null
Vannak, akik ventilátort is bevetnek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország nagy részére másod-, Baranya, Somogy és Tolna megyékre harmadfokú hőségriasztást adtak ki ma éjfélig, a legmagasabb hőmérséklet elérheti a 37-38 Celsius-fokot is. Emiatt nagyon sok településen osztanak vizet, működtetnek párakapukat, locsolják az utakat, és több helyen közterületi vízcsapokat is megnyitottak. Székesfehérvárott öt tűzcsapra ivásra alkalmas szerkezeteket szereltek fel, Debrecenben az önkormányzati intézményekben, ­például a Kölcsey Központ klimatizált termeiben pihenhetnek meg a hőség elől betérők. Sőt a hajdú-bihari megyeszékhelyen ma az új városháza hűtött tereit is megnyitják az emberek előtt.

A MÁV-Start ingyen ásványvizet ad az utasoknak ma 8 órától 18 óráig Budapesten a Keleti pályaudvaron, a Nyugati pályaudvaron és a Déli pályaudvaron, vidéken pedig Miskolc, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét, Győr, Szolnok, Pécs, Nagykanizsa, Siófok, Veszprém, Tapolca, Celldömölk, Zalaegerszeg, Debrecen és Nyíregyháza vasútállomásán.

A rendőrség arra kéri az autósokat, álló gépjárműben véletlenül se hagyjanak bezárva gyermeket vagy házi kedvencet felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek életveszélyes következményei is lehetnek.

Vannak, akik ventilátort is bevetnek
Fotó: Bach Máté

A Pénzügyminisztérium (PM) munkavédelmi főosztálya a tárca honlapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadóknak a hőségriasztás idején kiemelt figyelmet kell fordítaniuk a dolgozók, főként a tűző napon fizikai munkát végzők egészségének megőrzésére, így figyelniük kell a rendszeres pihenőidő beiktatására, s gondoskodniuk kell az ivóvízellátásról. A hőségben a dolgozóknak megfelelő hőmérsékletű, 14-16 Celsius-fokos ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával. A rendszeres pihenőidő beiktatását, s a munkavállalók cseréjét munkaszervezéssel kell megoldani, hogy a dolgozók csak kevés időt töltsenek a tűző napon.

Sokan a vízpartoknál próbálják átvészelni a forróbb napokat, és bár a többség tisztában van a biztonságos fürdőzés szabályaival, vannak, akik figyelmen kívül hagyják az előírásokat. A túlzott alkoholfogyasztás mellett gyakori probléma, hogy olyanok is bemerészkednek a mély vízbe, akik nem tudnak úszni vagy idős betegek. Szintén komoly gondokat okozhat, ha felhevült testtel ugrik valaki a vízbe. A balatoni vízirendészet idén új eszközökkel is védi a fürdőzőket, tesztelés alatt áll egy vízi mentőágy is. A szakemberek kérik a strandolókat, hogy figyeljenek egymásra, és ne hagyják figyelmen kívül a part menti tiltótáblákat és a viharjelzéseket.

Az M1 aktuális csatorna szombat esti Híradójában elhangzott: a kánikula ellenére kiváló a nagy tavak vízminősége. Kóbor István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság laboratóriumi vezetője azt mondta: a Balaton vize fürdőzésre, horgászásra, vízi sportokra egyaránt alkalmas. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője hozzátette, hogy a vízminőséget javító fejlesztések eredményeképpen napjainkban már hosszabb távon is képes ellenállni az egyre melegebb nyarak okozta veszélyeknek. Az M1-en azt mondták: a vízügyi szakemberek a Velencei-tó és a Tisza-tó vízminőségét is folyamatosan figyelemmel kísérik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.