A mindennapos testnevelés miatt fittebbek az iskolások

Harminckilenc ország hárommillió tanulója mozgott múlt pénteken az európai diáksport napján. A hazai kezdeményezésű programhoz itthon 450 ezer diák csatlakozott – mondta el lapunknak a Magyar Diák­sportszövetség elnöke. Balogh Gábor kiemelte, hogy az iskolai fittségmérések alapján már látszik: fejlődött a diákok állóképessége a mindennapos testnevelés bevezetése óta, ugyanakkor még mindig riasztóan sok az elhízott gyerek.

Csókás Adrienn
2019. 09. 30. 7:47
null
A sport nem csak a testet edzi, olyan készségeket is fejleszt, amelyek a sikeres felnőtté válást segítik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt pénteken tartották az európai diák­sport napját, 39 ország iskoláiban ösztönözték a fiatalokat közös mozgással arra, hogy legyenek aktívak és táplálkozzanak egészségesen. A programot hazai kezdeményezésre hívták életre még 13 évvel ezelőtt; a Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) által megálmodott sportnaphoz évről évre többen csatlakoztak, idén már hárommillió gyermek mozgott egyszerre a világ különböző pontjain.

A program eredményességét és fontosságát elismerve 2017-ben a parlament hivatalosan is a diáksport napjává nyilvánította szeptember utolsó péntekjét. – A mintegy 3500 magyar iskola közül ezúttal 1350 regisztrált a rendezvényre, és országszerte 450 ezer tanuló sportolt az 1,2 millióból. Jövőre azt a célt tűztük ki, hogy minden második diák bekapcsolódjon a közös programba, hiszen ha egészséges generációt akarunk nevelni, akkor a lehető legtöbb gyermeket kell bevonni – mondta lapunknak Balogh Gábor, hozzátéve: szövetségük tapasztalatai szerint egyre több sportkezdeményezés indul, és a diákok köré­ben is népszerűbb a sportolás, amióta az iskolák nagyobb hangsúlyt helyeznek erre a területre, de még mindig nagyon sok a tennivaló.

– Az 5–12. évfolyamosok fittségét már ötödik tanéve mérjük rendszeresen a nemzeti egységes tanulói fittségi teszttel (Netfit). Ennek eredményei­ből látszik, hogy van fejlődés, elsősorban a diákok állóképessége javult, sajnos azonban még mindig nagyon komoly probléma az elhízás. Az iskolások negyede elhízott, ezzel európai szinten is élen járunk – mutatott rá az MDSZ elnöke. Szerinte akkor lehet változást elérni, ha sikerül elültetni a gyermekekben a napi mozgás igényét, és a saját bőrükön tapasztalják meg a pozitív hatásokat.

– Tudjuk, hogy a sport nem csak a testet edzi. A sikeres felnőtté váláshoz számos olyan készségre van szükség, ami tanulható, s amit éppen a sport tud megadni. Én magam is a sport által tanultam meg, hogyan kell célokat kitűzni és megdolgozni értük, hogy miként lehet hatékonyan beosztani az időt és az erőforrásokat, vagy éppen feldolgozni a kudarcélményeket. Nagyon fontos tehát a gyerekek motiválása – fűzte hozzá Balogh Gábor. Megjegyezte azt is, üdvözlendő a diákolimpiák fokozódó népszerűsége: versenyekre ebben a tanévben összesen 322 ezren neveztek, 13 sportágban. Az MDSZ elnöke felidézte a tavaly útjára indított DO 60 mozgalmat is, amellyel a napi, legalább hatvan percig tartó közepes-erős testmozgás fontosságára hívják fel a figyelmet, részben sportfesztiválok, részben pedig pedagógus-továbbképzések révén.

A sport nem csak a testet edzi, olyan készségeket is fejleszt, amelyek a sikeres felnőtté válást segítik

A mindennapos testnevelés feltételeinek javításán folyamatosan dolgozik a kormány. Ahogy azt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tanévkezdéskor bejelentette: 158 infra­struk­turális beruházás van folyamatban a köznevelési intézményekben. Egyebek mellett 47 tornaterem és 51 új iskolai uszoda is épül.

A sportnap megnyitóján Varga Judit igazságügyi miniszter, az esemény védnöke arról beszélt: korábban ő is aktív sportoló volt, most pedig sportoló családanyaként és állami vezetőként teljes szívéből támogatja a magyar diákok és emberek sportolását. – A sport hihetetlen muníciót ad egész életünkhöz – fogalmazott. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt mondta, a rendezvényen részt vevő diákok példaképek, akik továbbviszik környezetükbe a sport, a mozgásban gazdag életmód fontosságát, majd kiemelte, a kormány elsődleges célja, hogy minden gyermek sportoljon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.