Elvégezték az ezredik májátültetést

Szilágyi Anna
2019. 09. 14. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezredik alkalommal hajtottak végre máj­transzplantációt a Semmelweis Egyetemen – adta hírül tegnap az intézmény. A beavatkozás egy végstádiumú, májcirrózistól szenvedő, 61 éves nőbeteg életét mentette meg. Az asszony már jól van, a sebészeti osztályon lábadozik.

Januárban volt 24 éve, hogy ezt az eljárást alkalmazzák Magyarországon. Az első sikeres májátültetést is a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján végezték, ahogy azóta mindegyiket, Magyarországon ugyanis kizárólag itt érhető el ez a beavatkozás. A sikeres májátültetés-program feltétele a megfelelő humán erőforrás: a májtranszplantáció előkészítésé­ben, egyetlen műtét elvégzésében és az utókezelésben több mint ötven dolgozónak, négy-öt belgyógyásznak, 12 sebésznek, tíz aneszteziológusnak és nem utolsósorban több mint 25 szakasszisztensnek is meghatározó szerepe van.

Mint ismert, hazánk évek óta teljes jogú tagja az Eurotransplantnak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak magyar, hanem külföldi donortól is kaphatnak szervet a hazai betegek. Az Országos Vérellátó Szolgálat Központjának honlapján bárki számára elérhető az aktuális várólista szervtípusonként, természetesen az érintettek neve nélkül, kóddal ellátva. A májtranszplantációs várólistán jelenleg nyolcvan páciens szerepel, ám közülük nem mindenki transzplantálható státusú.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.