A kormány továbbra is elutasítja kvótát

A kormány elutasítja a bevándorlási kvótát, amelyet a távozó Európai Bizottság még utoljára igyekszik erőltetni – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A politikus az iskolakezdés kapcsán beszámolt az ingyenes tankönyvekre, ingyenes iskolai étkeztetésre és a diákok külföldi nyelvtanfolyamára fordított sokmilliárdos összegekről is. A miniszter szerint a baloldalon maffiamódszereket használva hallgatják le egymást a politikusok.

Csekő Imre
2019. 09. 26. 11:39
GULYÁS Gergely
Budapest, 2019. szeptember 26. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. szeptember 26-án. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány legutóbbi ülésén értékelték az aktuális európai uniós helyzetet, mert sok fontos fejlemény volt az új olasz kormány megalakulása miatt – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón csütörtökön.

A miniszter hangsúlyozta, ahol baloldali kormány lép hivatalba, annak a következménye a bevándorláspárti politika elindítása, és az olaszok is megnyitották a kikötőket, ami meghívót jelent a bevándorlásra. Gulyás Gergely szerint százezrek indulhatnának el a kontinens felé ennek hatására, amelynek beláthatatlan következményei lennének.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a most távozó Európai Bizottság utolsó harcot indított a kvótáért, de az unió annak ellenére nem hajlandó a határvédelem költségeire áldozni, hogy hazánk csak a kiadások felének megtérítését kezdeményezte. Gulyás Gergely elmondta a kvóta szerinti elosztás helyett visszaszállítási kvótában tudnának részt venni. Ennek kapcsán kijelentette, Ahmed H-t visszaviszik Ciprusra, hogy ott töltse le büntetését.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazánkat érő támadások is megerősödtek az utóbbi időben, de ettől függetlenül a magyar emberek akaratának megfelelően továbbra is elutasítják a kvótát.

Gulyás Gergely az iskolakezdés kapcsán beszámolt róla, a kormány 2020 szeptemberétől alkalmazni szeretné az új Nemzeti alaptantervet. A miniszter szerint soha nem lehet elég pénzt fordítani az oktatásra, de a kabinet 645 milliárddal többet költ erre jövőre, mint 2010-ben. A politikus emlékeztetett rá, egymillió diák kap ingyen tankönyvet, jövőre erre már 14 milliárd forint áll rendelkezésre. A középiskolások ingyenes külföldi nyelvtanulásáról Gulyás Gergely elmondta, idén indul a program és 140 ezer diákot érinthet a tanév végéig. A miniszter arra is emlékeztetett, hogy 600 ezer diák kap ingyenes étkezést az iskolákban, és a rászorulóknak az iskolai szünetek alatt is biztosítják. Az étkezési támogatás 83 milliárd forintra emelkedik a 27 milliárdhoz képest.

A hajléktalan ellátórendszerrel kapcsolatban is döntést hozott a kormány – ismertette a miniszter, aki elmondta, hogy Tarlós Istvánnal megegyezve kilenc budapesti aluljárót le fognak zárni, de egyidejűleg 2,1 milliárd forint értékben biztosítják 85 hajléktalan ellátó intézmény meghosszabbított nyitva tartását. Az is szóba került, hogy mi a kormány álláspontja arról, hogy az ENSZ és az Európai Bizottság dokumentumaiban szerepel, hogy nem államoknak, hanem egyes arra nyitott településeknek nyújtanának támogatást a bevándorlók befogadására.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kijelentette, a kormány álláspontja, hogy állami hatáskör, a bevándorlók befogadása, és az is kell maradjon, de tény, hogy vannak egyes városok Európában amelyek önként befogadnak bevándorlókat. Ennek ismeretében tehát – a miniszter szerint – balliberális politikusok polgármesterré választása nem nevezhető életbiztosításnak.

Azt is megkérdeztük a kormányinfón, hogy a Thomas Cook csődje miatt ragadtak-e külföldön magyarok, és mit tehetnek, hogyan segítenek nekik. A miniszter elmondta, egyelőre nem tudnak róla, hogy lennének olyanok, akik a vállalat csődje miatt bajba kerültek, de ha lenne ilyen eset, a külügyminisztérium a külképviseleteken keresztül tudja kezelni a helyzetet. Gulyás Gergely emlékeztetett rá, hogy a Thomas Cook magyarországi leányvállalata nem jelentett csődöt.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, nincs az alkalmatlanságnak nagyobb bizonyítéka, mint, hogy a saját jegyzője szerint is csak azért nincs csődben Zugló, mert hitelből él. Aki így irányítja a kerületét, annak nem kell feltétlenül a közélettel foglalkoznia életvitelszerűen – vélekedett Gulyás Gergely, aki egy nemrég napvilágot látott hangfelvétel kapcsán azt is elmondta, hogy a balliberális oldalon maffiamódszerek uralkodnak, és Karácsony Gergely maga sem bízik meg az őt támogatókban, sőt van, hogy az ellenzéki összefogás jelöltjei ellen szurkol.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.