Jogkövetés helyett tüntettek

Az ellenzéki pártok képviselői a hozzájuk kapcsolódó gyanús adatkezelési esetek feltárása és a törvények maximális betartása helyett pénteken tüntetést szervezetek a Práter utcában.

2019. 09. 14. 8:24
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) hivatalból eljárást indított a választási eljárás adatkezelése jogszerűségének, valamint a nagyszámú érintett személyes adatainak védelme érdekében – olvas­ható a hatóság pénteki közleményében.

A NAIH elnöke, Péterfalvi Attila által jegyzett kommünikében kitértek arra, hogy a hatóság az elmúlt időszakban érkezett számos bejelentésből értesült annak gyanújáról, hogy az októberi önkormányzati választásokkal összefüggésben több helyen a polgármesterjelölt, valamint egyéni választókerületi jelöltek indulásához szükséges ajánlásgyűjtés során az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat valószínűsíthetően jogosulatlanul kezelték.

A NAIH nyomatékosan felhívta a jelöltek és jelölőszervezetek figyelmét arra, hogy a választási eljárásról szóló 2013-as törvény az ajánlások tekintetében formalizált eljárást ír elő, amelynek része az ívekkel kapcsolatos kérelmek benyújtása, az azokkal való elszámolás, amelyet követően a választási szervek nyilvántartásba veszik a jelöltet, listát. Hangsúlyozták: az ajánlóíveken szereplő személyes adatokat a jelöléstől eltérő célra felhasználni jogellenes, mivel az ajánlóívek másolása (sokszorosítása, fénymásolása), illetőleg duplikált adatbázisok létrehozatala az azokon szereplő informá­ciók alapján sérti az adatvédelmi rendelkezéseket.

 

Az ellenzéki pártok képviselői a hozzájuk kapcsolódó gyanús adatkezelési esetek feltárása és a törvények maximális betartása helyett pénteken tüntetést szervezetek a Práter utcában Pikó András (képünkön) mellett. A baloldal VIII. kerületi polgármesterjelöltjének stábja is érintett a Magyar Nemzet által leleplezett törvénytelen adatbázis-építésben. A néhány száz fő érdeklődésére számot tartó összellenzéki demonstráción mások mellett Karácsony Gergely, az ellenzéki főpolgármester, valamint szocia­lista, DK-s és momentumos képviselők mondtak beszédet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.