időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Kevesebb volt idén a vízi baleset

Szilágyi Anna
2019.09.27. 05:50
Kevesebb volt idén a vízi baleset

Miután a naptári és a csillagászati ősz is elkezdődött, érdemes összegezni, milyen nyarat zártunk. Tavainkban, folyóinkban kevesebben vesztették életüket, mint két éve, ami többek között a Mentőöv programnak és az odafigyelésnek is köszönhető.

Harmadával kevesebb halálos baleset történt idén hazai vizeinknél, mint két évvel ezelőtt – számolt be lapunknak a javuló tendenciáról több vízirendészeti rendőrkapitányság. A Velencei-tónál senki nem fulladt vízbe, a fürdési időszaktól, azaz június elsejétől mostanáig 61 biztonsági intézkedést regisztráltak, ebben benne van a csónakból, vitorlásból, egyéb vízi eszközből való mentés és a fürdőzők kimentése is – tudtuk meg a Fejér megyei rendőrkapitányságtól.

– A Balaton ebben az évben nyolc áldozatot követelt – mondta el lapunknak Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ezredese, akitől azt is megtudtuk, hogy a rendőrség két részre bontja a vízbefulladásos eseteket attól függően, hogy közvetlenül a víz okozta a halált vagy az illető rosszul lett, amikor éppen vízben tartózkodott. Horváth László példaként említette, hogy augusztus utolsó hétvégéjén több idős ember is rosszul lett az egyébként sekély vízben, ők az eszméletvesztés után fulladtak a tóba.

Hat esetben valamilyen alapbetegség, szervi eredetű probléma állt fenn, és hirtelen rosszullét, keringési zavar, esetleg alkoholos befolyásoltság volt a halál oka – tehát nem klasszikus vízbefulladásról volt szó. Ilyen esetekben nem áll a háttérben jogszabálysértés, és kivédeni sem igen tudja ezt a vízirendészet – hangsúlyozta a főtiszt.

Egyetlen klasszikus vízbefulladásos eset volt a tavon, amikor valaki felhevült testtel ugrott be a vízbe, ám nem tudott úszni. Idén összesen 249 embert sikerült kimenteni a vízirendőröknek, és 118 mentési kivonulás volt.

A Balatonban egyébként a csúcs­szezon egy átlagos napján nagyjából háromszázezren fürdenek a 44 tóparti település több mint száz kijelölt fürdőhelyén, ehhez jönnek még a vízparti nyaralók, hajók is. – Természetesen minden emberélet számít, de látni kell, hogy az ország legnagyobb szabad vízfelületéről van szó, és itt van a hazai kijelölt fürdőhelyek 70 százaléka – mutatott rá Horváth László. Évente Magyarországon átlagosan 150-200-an fulladnak vízbe, vagyis a statisztika is azt igazolja, hogy a Balaton az ország legbiztonságosabb felszíni vize.

A főtiszt azt mondta, igyekeznek évről évre fejleszteni a rendelkezésükre álló eszközöket: idén új hajókat vettek, illetve mentőhajókat újítottak fel, speciális mentőhordágyat, mentőhevedereket és olyan felszerelést szereztek be, amelyekkel akár gerincsérülteket is ki lehet emelni a vízből úgy, hogy nem okoznak további sérüléseket. Tavaly többször előfordult, hogy a fürdőzők úgy ugrottak be stégről, illetve csónakról, hogy nem mérték fel, mennyire sekély a víz, így szenvedtek csigolyasérülést – ezekre az esetekre felkészülve szereztek be gerinchordágyakat.

Bár a Balaton a legnagyobb szabad vízfelületünk, a statisztikák szerint a magyar tenger a legbiztonságosabb
Fotó: Havran Zoltán

Vizeinkben nagyobb biztonsága a két éve működő Mentőöv programnak is köszönhető, amelyet az hívott életre, hogy 2017 nyarán kiemelkedően magas volt a vízi balesetek száma – mondta el lapunknak Szabolcs Tímea, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) sajtóreferense.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a program kifejezetten az ilyen balesetek megelőzéséért jött létre, széles körű szakmai összefogással, hiszen a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Balaton Fejlesztési Tanács és a VMSZ is részt vett a kidolgozásában.

Horváth László elmondta, a projekt első látványos eleme a vízmélységről, a mederviszonyokról, a viharjelzésről információkat közlő strandi tájékoztató táblák kihelyezése volt. Ezek baleset esetén jelentősen meggyorsítják a mentésirányításban és a mentésben dolgozók munkáját, akik segélyhíváskor a táblán lévő segélykérő kóddal könnyebben találják meg a helyszínt és a bajbajutottat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.