Orbán Viktor: A cél, hogy anyagilag is érje meg gyermeket vállalni

Sikerülhet megfordítani a népességfogyást, ha a gyermeket vállalók magasabb életszínvonalon élhetnek majd, mint a gyermeket nem vállalók – mondta a miniszterelnök a III. Demográfiai Csúcson. A kormányfő szerint számtalan dolog sikerült Magyarországnak az elmúlt években, amit sokan lehetetlennek tartottak, ezért kitartással a demográfia terén is áttörést lehet elérni, amihez azonban a kereszténység európai megerősítésére, nemzetközi szövetségek kialakítására, és tartós, jelentős mértékű gazdasági növekedésre van szükség.

Csekő Imre
2019. 09. 05. 12:34
ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. szeptember 5. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor fiatal volt, nem kellett volna demográfiai konferenciát rendezni, mert mindenki számára evidens volt, hogy az emberi élet véges – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a III. Demográfiai Csúcson tartott előadása bevezetőjében a Várkert Bazárban csütörtök délelőtt.

A kormányfő szerint az emberi létezésnek erre az evidenciájára három lehetséges válasz adható. Vannak, akik tagadják a kérdést, és a szenvedélyeik kielégítésébe menekülnek. Mások a Teremtőhöz fordulnak, ami hatalmas civilizációs, kulturális és vallási örökség megszületését eredményezte. Végül a harmadik lehetséges válasz – a miniszterelnök szerint – az e világi folytatás keresése, ami a családalapításban és a gyermekvállalásban nyilvánul meg. – Test a testből, vér a vérből – fogalmazott Orbán Viktor, kiemelve, hogy egykor ez természetes volt, és azért sem beszéltek a gyermekvállalás fontosságáról, mert úgy gondolták: – A harkályt nem kell biztatni, hogy kopácsoljon.

A kormányfő értelmezése szerint azonban mára a gyermekvállalás nem magától értetődő, amit európai jelenségnek tart, hiszen a világ más részein, és a keresztény kultúra többi országában növekszik a születések száma. Orbán Viktor a huszadik századi két világháborút tartja a jelenség okának. Mint mondta, ezek valójában európai polgárháborúként is értelmezhetők, amelyek mintegy ötvenmillió halálos áldozatot szedtek.

A demográfiai válságnak tehát rendkívüli, a politikára visszavezethető oka van a miniszterelnök szerint, aki úgy véli, a megoldásnak is rendkívülinek kell lennie, ezért politikai, állami szerepvállalásra van szükség a népességpolitika terén. Ennek a tudatos szerepvállalásnak pedig előfeltétele, hogy elutasítsuk a bevándorlást, hiszen, ha a migrációt elősegítjük, akkor nincs is más teendő a népesedéspolitika terén, de ez szükségképpen lakosságcseréhez vezet – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint, noha vannak Európában, akik erre építik a politikájukat – feltehetőleg hatalmi érdekből és ideológiai okokból is -; , de ha azt szeretnénk, hogy a kontinensünk az európaiaké, Magyarország pedig a magyaroké legyen, akkor ez nem járható út.

A kormányfő azt a zöld álláspontot pedig esztelenségnek nevezte, ami szerint a gyermekszám növekedése a bolygót veszélyeztetné. Orbán Viktor hangsúlyozta: – A teremtés rendje szerint az ember is az ökoszisztéma része. Ezért a miniszterelnök olyan megoldást tart kívánatosnak, ami nem fordítja szembe az embert a természettel. Ehhez alapvetésként az apák és az anyák szerepének, tehát a hagyományos családmodellnek a megerősítést tartja célravezetőnek Orbán Viktor, aki másik fontos szempontként kiemelte, hogy a demográfia nemzeti ügy, hiszen a családok támogatása elengedhetetlen a nemzeti közösség számbeli újratermeléséhez. Ennek kapcsán a kormányfő kijelentette: – Nem rémisztgetés, hogy egyszer elfogyhatunk, hanem valóságos matematikai veszély. Ha pedig egy nemzet eltűnik az – a miniszterelnök szerint – pótolhatatlan veszteséget jelent az emberiségnek.

Orbán Viktor a konferencia résztvevői figyelmébe ajánlotta a magyar családpolitikai modellt, amelynek, – mint mondta -, kettős: , alkotmányos és gazdasági alapja van.

Az alkotmányos alap elengedhetetlen, hiszen ez lehet kihatással a családokat érintő bírói döntésekre, amelyeket egy politikai erőnek, kormánynak másként nem szabad befolyásolnia. Emellett a külső behatások, a nemzetközi közösség és szervezetek felől érkező esetleges családellenes befolyásolási kísérletek ellen is így lehet védekezni, amelyek előfordulhatnak akár az Európai Unió, akár egyes nem kormányzati szervezetek részéről is.

A magyar modell másik alappillére a gazdasági növekedés. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy bizony pénz kell a sikeres gazdaságpolitikához, és megemlítette, hogy 2010-hez képest duplájára emelték a családok támogatására szánt összeget Magyarországon

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.