Szánthó Miklós: A keresztény értékeket védeni kell

Az „okos nemzetépítés” stratégiáját hirdette meg Orbán Viktor. Ezzel kapcsolatban is kifejtette véleményét Szánthó Miklós a Hír Tv műsorában.

Forrás: HÍR TV2019. 09. 10. 16:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóértesülések szerint a kötcsei találkozón a miniszterelnök beszélt arról, hogy a következő időszakban a nemzeti függetlenség megerősítése lenne az egyik fő cél. Ezzel kapcsolatban Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a következőket mondta:

A nemzeti függetlenséget, a nemzetállami szuverenitást két oldalról éri nagy kihívás most, a 21. század elején. Az egyik az ugye a globális vagy föderális struktúrák kialakítására irányuló, sokak által kedvelt politikai akarat. Tehát, hogy a világot egy olyan irányba kell elmozdítani, ahol általában nem választott nemzetközi szervek, vagy föderális struktúrák – mint amilyen ez Európai Unió különböző testületei is – irányítanák, koordinálnák, ezáltal a nemzetállamok szerepét csökkentve. Ezzel párhuzamosan van egy másik nagy kihívás, azt pedig – én posztmodern liberalizmusnak szoktam hívni, hogy ne keverjük össze a klasszikus liberalizmussal – az a típusú attitűd, ami a hagyományos értékekkel, a nemzetnek a tiszteletével, a hierarchia tiszteletével, a családnak a tiszteletével szemben a multikulturalizmust, a rossz értelemben vett sokszínűséget, a Soros-féle nyílt társadalmat, a tekintélynek a lebontását, a családnak a lebontását vizionálja.

A szuverén nemzetállamoknak a függetlenségét ezen két oldalról irányuló támadás éri, ami persze egybe kapcsolódik pl. a migráció, multikulturalizmus fetisizálása révén.

Nyilvánvalóan úgy alakítható ki könnyen pl. egy európai föderális struktúra, ahol eltűnnek a nemzeti jellegzetességek, hogy a nemzetállamoknak a lakosságát felvizezik, ugye a migráció révén. Kialakul egy multikulturális társadalom és akkor már sokkal könnyebb azt mondani, hogy egy ilyen multikulti Európában nincs szükség nemzetekre, hiszen azt már el is porlasztottuk, hanem inkább egy föderatív struktúra irányítsa Európát. Ez az a két komponens, ami a nemzeti függetlenséget veszélyezteti és ezzel szemben kell megfogalmazni illiberális, antiliberális vagy a keresztény szabadságon alapuló választ.

A miniszterelnök Kötcsén arról is beszélt, hogy a keresztény szabadság eszménye védelemre szorul. Arról, hogy milyen védelem lehet ez, Szánthó Miklós így nyilatkozott:

„Azt én fűzöm hozzá, hogy a keresztény értékek nem a hitből – mert a hit az valóban az egyik legszemélyesebb közügy –, de a keresztény tanításból fakadó társadalmi, politikai koncepció és az abból fakadóan normálisnak tartott értékek valóban védelemre szorulnak, mert azokat manapság elkezdték viszonylagossá tenni. Ha csak a család fogalmára gondolunk, mint a nemzeti szerveződés egyik alapegységére, akkor azt láthatjuk, hogy a család fogalmát, a házasság fogalmát, a férfi-női szerepeket elkezdték kilúgozni, viszonylagossá tenni. A különböző alternatív együttélési formákkal való flörtölést hirdetik, a férfi és női szerepek megkérdőjelezése zajlik.

Azt mondják a gender ideológia nevében, hogy akárki, éppen aktuális nemi identitást érzékel magán, olyan identitásúnak vallhatja magát és ezt az állammal szemben is kikényszerítheti. Ez okozza politikailag és ideológiailag is liberális oldalon a frusztrációt, egészen különböző faktorok összejátszásáig; a migrációs válság, a gazdasági válság, az EU integrációjának megakadásáig, úgy érzékelték az európai elitek, hogy a posztmodern liberális agendájukat senki nem kérdőjelezi meg és lényegében ez a történelmi haladás egy ilyen dialektikus materializmusként megy előre.

Csak az a probléma támadt, hogy a különböző kataklizmákat követően az európai porondon felléptek egyes szereplők, Olaszországban, Lengyelországban, Magyarországon, a kelet-európai térségben, akik megkérdőjelezték ezt a liberális paradigmát és azt mondták, hogy ezzel szembe lehet egy másik, élő alternatívát állítani, az alapján társadalmat szervezni és politikát csinálni.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.