Bácskai János: A ferencvárosi szociális foglalkoztató élen jár a hajléktalanok közfoglalkoztatásában

A Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Nonprofit Kft. (Feszofe) élen jár a hajléktalan emberek közfoglalkoztatásában, a társaság Magyarországon elsőként vállalta a tevékenységet nem kötelező önkormányzati feladatként – mondta Bácskai János (Fidesz-KDNP), a IX. kerület polgármestere pénteken Budapesten.

Forrás: MTI2019. 10. 04. 16:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bácskai János a Feszofe telephelyén egy tűzifakészítő gép átadásán közölte, a hajléktalan-közfoglalkoztatási program keretében beszerzett berendezés a ferencvárosiakat szolgálja majd, mivel a IX. kerületben még vannak, akik fával fűtenek. A tűzifát szociális juttatásként osztják majd ki a rászoruló kerületi lakosok között, de várhatóan a piacra is jut majd belőle.

Az elmúlt években a kormányzati források mellett az önkormányzat a kerületben több mint félmilliárd forinttal járult hozzá a hajléktalan emberek közfoglalkoztatási programjához – mondta Ferencváros polgármestere.

Az önkormányzat önként vállalt feladatai között említette a szociális városrehabilitációt. Mára a 13 ezer komfort nélküli lakásból 800 maradt – közölte Bácskai János.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára emlékeztetett: a kormány 2010-ben úgy döntött, az lesz az elsődleges cél, hogy több embert vonjanak be a munka világába, minél több embernek legyen lehetősége munkából megélni.

A közfoglalkoztatást a kormányzat átmeneti, de nagyon fontos eszköznek tekinti – hangsúlyozta.

Az államtitkár, sikeresnek minősítve a közfoglalkoztatási programot, közölte, hogy a 2016-os 230-240 ezerről az ide évre „100 ezer felettire” csökkent a közfoglalkoztatottak száma, a többiek a munkaerőpiacon találtak állást.

Pogácsás Tibor a hajléktalan emberek közfoglalkoztatását nagy kihívásnak nevezte, hiszen – mint mondta – többszörösen hátrányos helyzetű társadalmi csoportról van szó.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási államtitkárságának főosztályvezetője elmondta: hetedik üteméhez érkezett a Feszofe 2013-ban kezdődött közfoglalkoztatási programja. A tárcánál a ferencvárosi példát látva azon gondolkodtak, ha a program működik a IX. kerületben, miért ne működhetne országos szinten is, és ennek eredményeként 2016-ban már 800 embert foglalkoztattak az országos hajléktalan-közfoglalkoztatási programban.

Idén 15 megye 39 közfoglalkoztatója vesz részt a programban – közölte Réthy Pál, hozzátéve, az elmúlt években több mint 3800 hajléktalan ember közfoglalkoztatásához nyújtottak támogatást.

Kitért arra is, hogy a Belügyminisztérium ezekre a programokra 2013 óta csaknem hétmilliárd forint támogatást biztosított, megjegyezve, az országos hajléktalan-közfoglalkoztatási programok várhatóan jövőre is folytatódnak.

Sebők Endre, a Feszofe Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, több mint kétezerre tehetők azok száma, akik a programban részt vettek a cégnél, amelynek a fő profilja a közterületi munkavégzés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.