Életfogytiglani fegyház vár a soroksári futónő gyilkosára

A nyomozóknak húsz nap híján öt évükbe tellett, hogy tavaly azonosítsák a Soroksár külterületén futás közben megölt, 36 éves asszony gyilkosát. R. Szilvesztert elfog­niuk sem kellett, hiszen, mint kiderült, 2013. október 23-a óta börtönben volt. Lebukását az igazságügyi szakértők genetikai vizsgálatának köszönhette. Az ügyét jövő héten kezdik el tárgyalni.

2019. 10. 04. 5:55
null
R. Szilveszter 30 év múlva szabadulhat, ha beismerő vallomást tesz Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék hétfőn perelőkészítő ülésen kezdi tárgyalni a soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolása miatt indult büntetőügyet, értesült róla a Magyar Nemzet. A vádlott, R. Szilveszter csak öt évvel a gyilkosság után került képbe, miután egy hónappal a bestiális tett után betörések miatt elfogták, elítélték, és azóta is a büntetését töltötte. Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés mellett nemi erőszakkal és kifosztással is megvádolta őt a Fővárosi Főügyészség, s a vádiratban beismerő vallomás esetén életfogytiglani fegyház kiszabását indítványozta a bíróságnak azzal, hogy legkorábban 30 év múlva lehessen csak feltételesen szabadlábra helyezni.

A hétfői perelőkészítő ülés feladata egyfelől az, hogy a bíróság megvizsgálja, törvényes-e a vád, illetve nincs-e más akadálya a tárgyalás lefolytatásának, másfelől pedig felajánlják a vádlottnak a beismerés lehetőségét. Amennyiben R. Szilveszter tagad, lefolytatják a bizonyítási eljárást. Az ügyet jól ismerő szakértőink szerint az életfogytiglani így is, úgy is meglesz, azaz a bizonyítékok elegendők az egyik legsúlyosabb büntetés kiszabásához.

R. Szilveszter kirendelt védője, Lichi József azt mondta a Blikk bulvárlapnak, hogy teljes körű beismerésről szó sem lehet, hiszen álláspontja szerint védence nem ölte és nem erőszakolta meg a futónőt. A védő azt még hozzátette: elképzelhető, hogy R. a kifosztást beismeri, akinek a börtönben leadott tárgyai között megtalálták a futónőtől elvett mobiltelefont.

R. Szilveszter 30 év múlva szabadulhat, ha beismerő vallomást tesz
Fotó: Police.hu

Mint azt lapunk korábban megírta, a nyomozóknak húsz nap híján öt évükbe tellett, hogy azonosítsák a 36 éves korában, Soroksár külterületén futás közben megölt asszony gyilkosát. R. Szilveszter 2013. október 23-a óta börtönben van, a 2020-ig tartó büntetését tölti. Lebukását az igazságügyi genetikai szakértői vizsgálatnak köszönheti. A bűnözőtől vett DNS, illetve a helyszínen talált biológiai nyomok megegyeznek, a nő testén, illetve a környezetében talált DNS-hordozó anyagmaradványok minden bizonnyal R. Szilveszteréi.

Az évek során a nyomozók több tucat verziót is megvizsgáltak. Konfliktusforrást kerestek, ami eldurvulhatott az emberölésig.

Családi, munkahelyi, házasságon kívüli kapcsolatokat is vizsgáltak, valamint nyomozati szempontból a legrosszabb verzióra is felkészültek, arra, hogy ad hoc gyilkosság történt. Az áldozat életét feltérképezték az általános iskolától a munkahelyéig, az összes férfit keresték, aki az életében megjelenhetett. Ezeket a kapcsolatokat azonban fokozatosan kizárták, és a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt ügyek főosztályán – a „döglött ügyek” specialistái – tavaly nyár elején arra jutottak, hogy vélhetően a területhez kötődik a bűncselekmény, vagyis olyan embert kezdtek keresni, aki a gyilkosság idején kötődött a gyilkosság helyszínéhez.

A környéken élők, az ott rendszeresen vagy alkalomszerűen megjelenők körét kellett feltérképezni. Az állandóan és ideiglenesen ott tartózkodó hajléktalanokat, sportolókat, alkalmi szexuális együttlétek férfi partnereit, a környék munkás­szállásain bejelentve lakók között a 20–55 éves férfiakat. Ez mintegy 330 ezer embert jelentett. Elszámoltatták a nemi erőszakok elkövetőit, és olyan bűnözőket is kerestek, akik valamilyen módon kapcsolhatók a helyszínhez.

Tavaly szeptemberben értesültek a nyomozók arról, hogy a börtönben ül egy férfi, akinek volt kötődése ehhez a területhez, ám a gyilkosság után távozott onnan. Az akkor 40 éves R. Szilvesztertől azonnal DNS-t vettek, és nem sokkal később bejelentették: megoldották a rejtélyt. Nem mellesleg azóta – függetlenül a soroksári ügytől – minden elítélttől DNS-azonosításra alkalmas mintát vesznek, amikor börtönbe kerülnek, hogy adott esetben összevethessék a bűncselekményekkel kapcsolatos DNS-mintákkal.

Olcsón megúszta a kőbányai támadó

A Pesti Kerületi Bíróság szerdán négy és fél év fogházra (ez a legenyhébb büntetés-végrehajtási fokozat) ítélte H. Istvánt szexuális erőszak bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt. A 37 éves férfi 2018. október 14-én az éjjeli órákban a X. kerületi Jászberényi úton leütötte az arra futó nőt, majd megpróbálta megerőszakolni. A részeg támadót a feleségét kereső férj megjelenése riasztotta el, és a rendőrök órákon belül elfogták. Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért jelentett be fellebbezést, a vádlott és védője enyhítésért kért jogorvoslatot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.