Erős térségi központtá fejlesztené a polgármester Balatonföldvárt

Újabb milliárdos fejlesztések kezdődhetnek Balatonföldváron, ha a választók bizalmat szavaznak a város első emberének, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjének. Holovits Huba kiemelte: felújítanák a Kvassay sétányt, amely turisztikai funkciókkal bővülhet. A kikötő előterében minőségi közösségi teret alakítanának ki vizes attrakcióval, szökőkútrendszerrel, illetve fény- és hanghatásokkal. Közben fenntartanák a szociális támogatások évek óta működő rendszerét.

2019. 10. 07. 5:54
null
Holovits Huba egy sport- és rendezvénycsarnokot is szeretne emeltetni a településen Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az ellenzék korábban egymásra kígyót-békát kiabáló pártjai, a DK-t és a Jobbikot is beleértve, fegyverszünetet kötöttek, és az országos politikából kikopott, hosszú idő után újból a városban felbukkanó Herényi Károly polgármesterjelölt mögé bújva minden eszközzel támadnak minket a hatalom megszerzése érdekében – jelentette ki lapunknak Balatonföldvár első embere, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje. Holovits Huba szerint az ellenzéki erők, elsősorban a DK, a Siófokon bevált gyakorlatot követve a nyilvánosság előtt mosolyognak, megbékélést szorgalmaznak, de a színfalak mögött a legdurvább eszközökkel próbálják lejáratni a polgári oldalt.

Holovits Huba egy sport- és rendezvénycsarnokot is szeretne emeltetni a településen
Fotó: Havran Zoltán

Hozzátette: az ellenzék azért küzd, hogy megszerezze Balatonföldvárt, amelyet a kormánypárti vezetésű önkormányzat kemény munkával fejlesztett a térség egyik központjává. – Amikor 2010-ben átvettük a város vezetését, egy nyolcéves gazdasági programot fogadtunk el, így a két ciklusban elvégzett munkák szervesen kapcsolódnak egymáshoz. Balaton-parti településként elsősorban a turizmus színvonalának javítására, az ezt szolgáló fejlesztésekre koncentráltunk; négy európai uniós pályázaton több mint 1,2 milliárd forintot sikerült elnyernünk – mutatott rá.

Az előző ciklusban elnyert, de erre az öt évre átnyúló programok közül kiemelte a magasparton kialakított hajózástörténeti látogatóközpontot, amelyhez 475 millió forint uniós, vissza nem térítendő támogatást kapott a város, és ezt ötvenmillió forint saját forrással egészítették ki. – Az attrakciót négy szezon alatt összesen mintegy 170 ezren látogatták meg, ami kiváló eredmény.

Több lépcsőben, ­uniós, hazai és önkormányzati forrásokat is felhasználva, felújítottuk az önkormányzat két strandját, amelyek a Kék hullám minősítő rendszerben négy- és ötcsillagos besorolást kaptak, az utóbbi a legmagasabb. Megújult és funkciót kapott a települést alapító Széchenyi-család villája, a Kulipintyó, ahol 120 millió forintból a város megalapításának időszakához kapcsolódó interaktív kiállítást alakítottunk ki.

Itt októbertől a 19. század végi és a 20. század eleji polgári, arisztokrata élet ­mindennapjait lehet eljátszani úgy, hogy a vendégek korabeli ruhákba tudnak beöltözni. Emellett a Kulipintyó az élethosszig tartó tanulási programnak is otthont ad. Emellett egészségfejlesztési iroda is működik Balatonföldváron – fejtette ki Holovits Huba.

A politikus elmondta azt is, hogy az elmúlt években tovább szépültek a közterek és korszerűsítették a közvilágítást. Európai uniós forrásból olcsóbbá tették a város üzemeltetését, a település összes közintézménye – beleértve a városházát is – komplex energetikai felújításon esett át, ezzel évente tízmilliós összeget tudnak megtakarítani. Megerősítették a partvédő művet, felújították a Kármelhegyi Boldogasszony-kápolnát és a környezetét is rendbe tették, továbbá a közadakozásnak köszönhetően Zsolnay kerámiából keresztutat állítottak. Folytatták az út- és járdafelújítási programot: 2010 óta 29 utca csaknem hatvanezer négyzetméter aszfaltfelületét tették rendbe és több mint tízezer négyzetméter járda térkövet cseréltek le.

A legnagyobb európai uniós pályázati összegből, 680 millió forintból 2020-ra újjáépülhet a Kultkikötő a szabadtéri színpaddal együtt, illetve rendbe teszik a környezetet is. – Külön örömünkre szolgál, hogy a Magyar Kerékpáros-szövetség az egész Balatonra kierjedő, kétmilliárd forintos pályázati programban Balatonföldvárt kérte fel, hogy adjon otthont a déli parti kerékpáros-szolgáltatóközpontjának, ami jövőre megvalósul. Ez is egy több száz millió forintos program – mutatott rá.

Balatonföldváron a Holovits Huba vezette önkormányzat a jövőben is folytatni szeretné a fejlesztéseket. Az egyik legfontosabb beruházás az 1,2 kilométer hosszú Kvassay sétány teljes felújítása lehet, a beruházás során a terület turisztikai funkciókkal bővülhet. A kikötő előterében minőségi közösségi teret alakítanának ki vizes attrakcióval, szökőkútrendszerrel, illetve fény- és hanghatásokkal. Ennek is megvannak a kiviteli tervei, ezekhez a fejlesztésekhez pályázati pénzt vagy központi támogatást szereznének.

– Szeretnénk egy régi adósságunkat is törleszteni, és egy sport- és rendezvénycsarnokot kívánunk építeni. A folyamatban levő fejlesztések mellett fenntartjuk az előző ciklusban kiépített szociális támogatási programot, amellyel a balatonföldvári családoknak, minden generációnak segítséget nyújtunk – emelte ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.