Extra támogatások a köznevelésben

Ingyenes múzeum- és cirkuszlátogatás, határon túli kirándulás, külföldi nyelvtanfolyam, állami támogatású táborok és KRESZ-vizsga – csak néhány a közoktatásban elérhető lehetőség közül, amelyhez térítésmentesen juthatnak hozzá a diákok. Összeállításunkban megpróbáljuk összegyűjteni, hogy a sokat emlegetett ingyenes tankönyvellátás mellett milyen egyéb támogatási formák érhetők el, és melyek azok a pluszprogramok, amelyek nemcsak a hátrányos helyzetűeknek, hanem valamennyi tanulónak díjmentesek.

Csókás Adrienn
2019. 10. 02. 13:57
null
Országszerte huszonöt helyre utazhatnak vonattal ingyen a gyermekek Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdos terhet vesz le a családok válláról, hogy ebben a tanévben az általános iskolások mellett már a kilencedikes középiskolások is térítésmentesen kapják a tankönyveket, jövőre pedig a köznevelés valamennyi évfolyamára kiterjed majd az ingyenes ellátás – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselőinek tájékoztatásaiból a tanévkezdés környékén. A diákonként 10-20 ezer forintos terhek átvállalása az idén 10,6 milliárd forintos ráfordítást igényelt, a következő tanévben pedig várhatóan 14 milliárdra rúgnak majd a költségek.

Nem a könyvek jelentik azonban az egyetlen térítésmentes szolgáltatást az iskolákban. Bár az ingyenes étkezés lehetősége egyelőre csak a rászorulóknak biztosított, az utóbbi években egyre bővült azoknak az iskolai és iskolán kívüli programoknak a köre, amiért a szülőknek már nem kell a zsebükbe nyúlniuk. Elsőként mindjárt itt van az ebben a tanévben kezdődött Lázár Ervin-program, amely Kásler Miklós miniszter tájékoztatása szerint valamennyi általános iskolás tanulót kulturális élményhez juttat. A kezdeményezés révén tanévenként egyszer minden diák ingyen mehet színházi, tánc- vagy cirkuszi előadásra, illetve őshonos állatok bemutatóhelyeire. Minderre a kormány idén hatmilliárd, 2020-tól pedig beépülő jelleggel évente öt és fél milliárd forintot szán – tette hozzá a tárcavezető.

A tanulmányi eredmények sokaknak cirkuszi belépőt is jelentenek: Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a napokban az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére közölte, hogy idén 107 ezer kitűnő tanuló kaphatott ajándék cirkuszi kupont. A százezres létszám az elmúlt tanévekben is jellemző volt, tavaly 105 ezren, 2017-ben 110 ezren, 2016-ban pedig ennél is többen, összesen 114 ezer gyerek jutott el ingyenes cirkuszi előadásra a kormány jóvoltából.

Szintén a kultúra iránti fogékonyságot erősíti a Magyar Állami Operaház hat évvel ezelőtt útjára indított OperaKaland programja is, amelynek segítségével már több mint háromszázezer iskolás látogathatott el az előadásaikra. A jelképes árú, 300 forintos jegy ellenében rengeteg olyan diák ismerkedhetett meg a műfajjal, aki egyénileg talán sosem jutott volna el egy előadásra. A MÁV-Start Zrt. és a BKK Zrt. jóvoltából pedig az előadásra érkező iskolások utazási költségeinek nagy részét a társaság átvállalja.

A MÁV egyébként másfajta osztálykirándulásokat is támogat. Országszerte összesen 25 helyszínt látogathatnak meg vonattal ingyen a gyerekek. Az utazásért akkor nem kell fizetni, ha a diákok világörökségi helyszínekhez, nemzeti vagy történelmi emlékhelyekhez és műemlékekhez kirándulnak. Ilyen támogatott célállomás például a Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Zsolnay kulturális negyed Pécsen, a diósgyőri vagy épp a gyulai vár, de Ópusztaszer, Esztergom, Székesfehérvár és még számos híres település szerepel a körben.

Ha már utazásról van szó, minden iskolának érdemes élnie a Határtalanul! program nyújtotta lehetőséggel. A nemzeti összetartozást erősítő kezdeményezés 2011-es indulása óta már 317 ezer gyermek juthatott el valamelyik külhoni magyar területre, hogy személyes kapcsolatokat építsen az ottani magyar diáktársaikkal. Minderre az idén és jövőre is közel öt és fél milliárd forintos keretet biztosít az állam. A többnapos kirándulásokon 7–8. évfolyamos általános iskolások és a középiskolások vehetnek részt.

Országszerte huszonöt helyre utazhatnak vonattal ingyen a gyermekek
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az ingyenes gyerektáborozás legismertebb képviselői az Erzsébet-táborok, amelyeken 2019-ben 130 ezer fiatal vett részt. A balatoni élménytáborok mellett lakóhelyen megszervezett napközis táborokat, családi és osztálykirándulásokat, valamint kifejezetten beteg gyermekeknek meghirdetett gyógyító táborokat is kínálnak a szervezők; ezeken a programokon a résztvevőknek minden szolgáltatás és az egész napi étkezés is ingyenes. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a programok népszerűsége: 2016-ban közel kilencvenezren vettek részt, 2017-ben már több mint százezren, tavaly pedig több mint 126 ezer táborozót számláltak.

Az élményszerzésen túl 2020-tól már nyelvtanulási céllal is táborozhatnak a diákok az állam pénzén, legalábbis a 9. és 11. évfolyamosok, akiknek a kormány kétszer két hetet finanszíroz, hogy a megadott célországok valamelyikében nyelvi kurzusra járjanak. A 20-25 órás intenzív tanfolyamot és szabadidős tevékenységeket is magukban foglaló utazásokon tanévenként 140 ezer fő vehet részt. Bartos Mó­nika miniszteri biztos bejelentése alapján januárban nyílik meg a jelentkezési felület, az első turnusok a 2020-as nyári szünetben indulnak. A kormány diákonként több mint hatszázezer forintos ráfordítással számol, amelybe a szállás, a tanfolyam, az ellátás költsége mellett némi zsebpénz is beletartozik. A 2020-as költségvetésben 35 milliárd forintot különítettek el a programra, de a keret felülről nyitott, így kiugró érdeklődés esetén elvileg bővítik a forrásokat.

Szintén a nyelvtanuláshoz kapcsolódó könnyítés, hogy 2018 januárja óta visszatérítik a sikeres nyelvvizsgák díját. Ez átlagosan harmincezer forintot jelent, amit utólag igényelhetnek vissza a 35 év alatti fiatalok. A lehetőséggel tavaly év végéig harmincezren éltek, zömében középiskolások, hiszen ebből a korosztályból kerül ki a legtöbb vizsgázó.

Ekkortól próbálkoznak először az autóvezetéssel is a fiatalok, amit szintén támogat a kormány: a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját is visszatérítik a húsz év alattiaknak. A döntés évi harmincezer főt érint, akik közül az első tízezer már visszakapta a pénzét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.