időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Jövőre is ösztöndíjasok indulhatnak a diaszpórához

Borsodi Attila
2019.10.16. 13:57
Jövőre is ösztöndíjasok indulhatnak a diaszpórához

Meghirdette a diaszpóra magyarságát támogató Kőrösi Csoma Sándor-program jövő évi, a déli félteke országait érintő pályázatát kedden a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpád János emlékeztetett rá, hogy a program 2013-ban indult el, amiben akkor 47 ösztöndíjas vett részt, míg mostanra a csatlakozók száma már elérte a százötvenet. Hozzátette: emellett a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-programban 75 ösztöndíjas dolgozik évente, akik úgyszintén végzik a közösségszervező, identitást megerősítő munkájukat. Elhangzott az is, hogy a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság 2013 óta a Kőrösi- és Petőfi-programban összesen 791 ösztöndíjas résztvevőt küldött ki a diaszpóra-, illetve a szórványszervezetekhez.

Potápi Árpád János kiemelte, hogy a Magyar Diaszpóra Tanács regionális elnökei kérésének megfelelően idén először külön pályáztatják a Kőrösi-program déli és északi féltekét érintő elemeit. Az iskolaidőhöz igazítva a déli féltekén is kilenc hónapra, márciustól november végéig szól az egyházi és világi ösztöndíjasok külföldi programszakasza. Ebben negyven ösztöndíjasnak biztosítanak lehetőséget, közülük legfeljebb hat fő lehet az egyházi pályázó. A déli féltekét érintő programban a célterület Latin-Amerika, a Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália és Új-Zéland lesz. Ebben az évben 36 ösztöndíjas dolgozik a déli féltekén, a résztvevők fele Ausztráliában teljesít szolgálatot.

Argentin pillanatkép az ottani, szórványban élő magyarokról
Fotó: Zsonda Márk

A nemzetpolitikai államtitkár kitért arra is, hogy a pályázati anyagokat elektronikus úton lehet benyújtani november 15-ig, a jelentkezési felület a Külhonimagyarok.hu oldalról elérhető. A jelentkezőket december 2. és 6. között hallgatják meg, a Miniszterelnökség a döntésről december 13-ig elektronikus levélben értesíti a pályázókat. A nyertes ösztöndíjasok 2020 márciusa és novembere között tartózkodnak az állomáshelyeiken, majd ha hazaérkeznek, akkor a zárószakaszban, a fővárosban számolnak be a kinti tapasztalataikról.

Potápi Árpád János lapunk kérdésére elmondta, hogy a program a jövőben is folytatódni fog, és ha igény lesz rá, akkor tovább emelhetik az ösztöndíjasok számát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.