Már az 56-os hősöket sem tiszteli a Jobbik

Megsértette Pongrátz Gergely és az összes 1956-os hős emlékét Stummer János, amikor a jobbikos politikus azt mondta: „Forogjanak csak a sírjukban azok, akik nem értik a mi korunkat, akik nem értik a mi korunk kihívásait!” A Mi Hazánk lemondásra szólította fel a párt alelnökét. Hollik István kormányszóvivő pedig azt emelte ki: a kisnyilasok bármikor képesek összeállni a kommunistákkal, és megtagadni saját hőseiket.

2019. 10. 25. 6:24
null
Pongrátz András nem jutott be a Corvin közbe Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Jobbik ismét bebizonyította, hogy nem kívánnak visszavenni a kisnyilas tempóból. Ahogy már október 13. előtt is kiderült, ha az érdekeik úgy kívánják, bármikor képesek összeállni a kommunistákkal. Ám még ennek fényében is meglepő, hogy a nemrégiben a saját hősüknek nevezett Pongrátz Gergelynek már az emlékét sem tartják tiszteletben – mondta a Magyar Nemzetnek Hollik István kormányszóvivő arra reagálva, hogy a Jobbik alelnöke előre megírt, kegyeletsértő beszédében azt mondta: „Forogjanak csak a sírjukban azok, akik nem értik a mi korunkat, akik nem értik a mi korunk kihívásait!”

Ezzel Stummer a Sztálin-szobor ledöntésében lángvágóval közreműködő Pongrátz Andrásnak üzent, aki családja nevében szólította fel a Jobbikot: ne vegyék többé szájukra Pongrátz Gergely nevét, aki forog a sírjában a Jobbik árulása miatt. Közleményében azt is világossá tette, a Gyurcsány Ferenccel a Parlament lépcsőjén esküdöző és nemzeti ünnepünkön Dobrev Klárával egy színpadra álló Jakab Péternek és pártjának nincs többé keresnivalója a Corvin közben.

Hollik szerint amit Stummer János mondott az 1956-os szabadságharcos hősről, az ékes bizonyítéka annak, hogy pusztán a hatalom érdekli a Jobbikot, és semmi sem szent számukra. Az elhangzottak miatt a Mi Hazánk Mozgalom lemondásra szólította fel a Jobbik alelnökét, szerintük Stummer nemcsak Pongrátz Gergelyt, hanem minden ötvenhatos, elhunyt hőst meggyalázott.

Pongrátz András nem jutott be a Corvin közbe
Fotó: Bach Máté

Pongrátz Gergely 2003-ban részt vett a Jobbik alakuló gyűlésén, amelyen beszédet is mondott. Ebben arra kérte a Jobbikot, hogy a küzdelmet, amelyet ők vívtak Magyarországért, a fiatal párt folytassa tovább. A Jobbik egyébként még 2009-ben úgy emlékezett az akkor négy éve elhunyt Pongrátz Gergelyre, hogy „személye, példamutatása és a jövő iránt érzett felelőssége már életében legendává tette, halála óta pedig, ezekben a sötét időkben ragyogó csillaga minden magyar embernek”. Tíz évvel később Stummer János primitív, embertelen, elfogadhatatlan módon válaszolt Pongrátz András szavaira, miközben a Jobbik rendezői rendőrökkel szoríttatták ki az 56-os hőst a Corvin közből – írta a Mi Hazánk.

Tegnap Volner János, a Jobbik korábbi alelnöke is reagált a történtekre. Mint írta, Stummer mondata arcpirítóbb és felháborítóbb, mint Hadházy trágár trollkodása: „Normális ember nem tiporja lábbal egy 14 éve eltávozott szabadságharcos emlékét, és nem üzenget neki arrogánsan a síron túlra, főleg nem abból az erkölcsi mélységből, ahova a Jobbik mára jutott.”

Stummer tegnap közleményben úgy magyarázta az általa mondottakat, hogy ő azokra a „politikai hullákra” gondolt, akik képtelenek voltak a megújulásra, képtelenek voltak felismerni az idők szavát, és 10-20 évvel ezelőtti sérelmeiket kérik számon. A Jobbikhoz köthető bulvárportál, a Zsúrpubi.hu viszont mindeközben szintet lépett a Pongrátz család pocskondiázásában. Azontúl, hogy Pongrátz Andrásról nyomdafestéket nem tűrő stílusban írtak, még azt is hazudták a 81 éves forradalmárról, hogy „orbánviktoros sállal haknizik 56 ünnepén”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.