Nagyon rég nem volt ennyi házasságkötés

A KSH adataiból jól látszik, hogy ismét nagyobb becsülete van a házasságnak – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin. Az államtitkár, aki biztos benne, hogy ebben a családtámogatásoknak is ösztönző szerepe van, emlékeztetett: a babaváró támogatás a csok támogatásával együtt húszmillió forintot jelenthet.

2019. 10. 26. 6:50
NOVÁK Katalin
Az államtitkár úgy véli, a frigy nem a pénzről szól Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Júliusban 31 százalékkal volt magasabb a házasságkötések száma, mint egy évvel korábban, augusztusban pedig 11 ezernél is több pár kötötte össze az életét, ami a legmagasabb érték az elmúlt közel negyven évben – mondta el lapunknak Novák Katalin a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kiemelte, bár minden hónapban megkapják a statisztikai hivatal méréseit, általában azokat nem kommentálják, hiszen a demográfiai adatokat hosszabb távon érdemes értékelni. A mostani eredmények azonban annyira szembeötlők, hogy nem lehet szó nélkül elmenni mellettük.

A KSH legfrissebb tájékoztatója szerint idén januártól augusztusig 43 212 pár esküdött örök hűséget egymásnak, ami jelentősen, 18 százalékkal, vagyis 6537-tel több az előző év azonos időszakában regisztráltnál. Az adatok rámutatnak arra is, hogy a házasságkötési szezonon kívül eső január volt az egyetlen hónap, amikor kevesebb frigyet anyakönyveztek, mint 2018-ban. – Jól látható a számokból is, hogy ismét nagyobb becsülete van a házasságnak. Biztos vagyok benne, hogy ebben a családtámogatásoknak is ösztönző szerepe van – mutatott rá a politikus.

Novák Katalin emlékeztetett: amikor már megszülettek a gyermekek, nem tesznek különbséget aszerint, hogy házasságban élnek a szülők vagy sem, esetleg egyedül neveli a szülő gyermekét, ugyanúgy jár a családi adókedvezmény, a csok, a tankönyvtámogatás és a többi támogatás is. – Ugyanakkor a jövőben születendő gyermekekre vonatkozó támogatásoknál is felelősen kell bánnunk az adófizetők pénzével, ezért a házasság feltétele a babaváró támogatásnak. Így van ez a csokhoz kapcsolódóan vállalt gyermekek esetében is – tette hozzá.

Az államtitkár úgy véli, a frigy nem a pénzről szól

Az államtitkár úgy véli, a fiatalok nem a pénzért házasodnak, ezek az intézkedések a párok életkezdését könnyítik meg. – Szeretnénk levenni annak a tehernek egy részét, ami egy fia­tal férfi vagy nő vállát nyomja: hogy meg kell teremteni azt az egzisztenciát, ami egy közös élet feltételeinek kialakításához vagy a gyermekvállaláshoz szükséges – vélte. Emlékeztetett: a babaváró támogatás a csokkal együtt húszmillió forintot jelenthet, ehhez pedig még kapcsolódhat egy 15 millió forintos, kamattámogatott csokos kölcsön.

– Az a célunk, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, és ne azon menjenek tönkre a párkapcsolatok, hogy egy építkezést nem tudnak befejezni vagy elkezdeni sem. Meggyőződésünk, hogy a legjobb befektetés a születendő gyermek – összegezte Novák Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.