Robotizált üzemcsarnokot avatott a Wamsler SE

A kormány és a tulajdonos Opus Global Nyrt. képviselőinek jelenlétében adták át a Wamsler SE új üzem- és gyártócsarnokát Salgótarjánban. „A modernizáció jegyében ma már a robotizáció is elengedhetetlen az eredményes működéshez. Felelős tulajdonosként ugyanakkor ügyeltünk arra, hogy a robotok valóban csak a hiányszakmákban váltsák ki az élőmunkát” – hangsúlyozta az ünnepélyes gyáravatón a tőzsdei befektetési holding elnöke, dr. Mészáros Beatrix. A fejlesztés során a magyar tulajdonú társaság kiemelten figyelt a szakképzett munkaerő megtartására és a környezet védelmére. Az idén 125 éves kandalló- és tűzhelygyár történetének legnagyobb beruházása 3,6 milliárd forintba került, a költségekhez a kormány 1,8 milliárd forinttal járult hozzá a nagyvállalati támogatási program részeként.

2019. 10. 03. 15:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 21. századi üzemcsarnokot 320, 15 méter mély cölöpre alapozták. Az épületet úgy tervezték, és alakították ki, hogy a kandallógyártás teljes technológiai folyamatát házon belül tarthassa a Wamsler SE.

A lemezdarabokat nagy teljesítményű, automatizált berendezések vágják ki, a megmunkálást is – a méretre hajlítást, a hegesztést és a csiszolást – robotok végzik. A festés előtt 3 fejes szemcseszóró géppel megtisztítják a munkadarabokat, amelyeket automatizált, robotizált vagy kézi festősoron fényeznek. A kandallókat 3 gyártósoron szerelik össze, majd a kész terméket csomagolják.

Az épületet 4 kilométernyi kábel hálózza be, ami megkönnyíti a gyártástechnológia elemzéséhez szükséges adatgyűjtést és az Ipar 4.0 rendszerek továbbfejlesztését. A robotizált üzemcsarnok építésével párhuzamosan a Wamsler SE központi telephelyén hegesztőcelláknak létesítettek új gyártócsarnokot.

A salgótarjáni kandalló- és tűzhelygyár modernizációjához 1,8 milliárd forinttal járult hozzá a magyar kormány Nagyvállalati Beruházási Programja.

„A magyar kormány foglalkoztatáspolitikája világos, egy olyan munkaalapú társadalom létrehozását célozza meg, amelyben mindenki, aki tud és akar, dolgozhat” – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, az üzemcsarnokának ünnepélyes átadásán. A tárcavezető hangsúlyozta: „Az észak-magyarországi régió és Nógrád megye gyors ütemben fejlődött az elmúlt években, 2010 óta az egy főre jutó GDP 40 százalékkal bővült a térségben. A gazdasági fejlődés kedvező hatása érvényesült a megyei munkaerőpiaci folyamatokban is.” Varga Mihály a Wamsler SE beruházásról szólva elmondta: „A fejlesztés választ ad a mai kihívásokra, a legmodernebb XXI. századi technolótiát alkalmazza, a cég nagy figyelmet fordít a szakképzett munkaerő megtartására, ugyanakkor a robotizációval hiányszakmákat vált ki” – indokolta a kormányzat támogatását a tárcavezető.

A Wamsler SE tulajdonosa, az Opus Global Nyrt. képviseletében dr. Mészáros Beatrix, a tőzsdei befektetési holding igazgatósági elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az értékteremtő beruházást. „Továbbra is dolgozóink értékes szaktudására és tapasztalatára kívánjuk alapozni a fejlődést, a modernizáció jegyében azonban ma már a robotizáció is elengedhetetlen az eredményes működéshez. Felelős tulajdonosként ugyanakkor ügyeltünk arra, hogy a robotok valóban csak a hiányszakmákban váltsák ki az élőmunkát.” – emelte ki az Opus Global Nyrt. elnöke.

Az átfogó modernizáció a kandalló- és tűzhelygyár 125 éves történetének legnagyobb beruházása. „Az intelligens technológia pontossága és megbízhatósága tovább javítja klasszikus és új termékeink minőségét, versenyképességét. Megduplázott kapacitással, modernizált választékkal eredményesebben szolgálhatjuk ki a hazai és a meghatározó export piacokat.” – hangsúlyozta az átadó ünnepségen a Wamsler SE vezérigazgatója, Finta Ferenc.

Az új üzemcsarnok egyben innovációs központ is, ahol a K+F tevékenység révén a Wamsler SE rugalmasan, a piaci igények változásához alkalmazkodva fejlesztheti termékkínálatát. A társaság részesedése számottevő a német, a holland és az osztrák piacon, versenyképességének fokozásához ezért nélkülözhetetlen az elérhető legjobb megoldások kutatása és azok gyakorlati alkalmazása.

A salgótarjáni kandalló- és tűzhelygyár modernizációja mindössze 13 hónapig tartott úgy, hogy a kivitelezők munkáját extrém időjárás nehezítette. Az üzemcsarnok alapkövét 2018 márciusában rakták le. Az építkezés tavaly júliusban kezdődött, és decemberre az épület már szerkezetkész volt. Az üzemcsarnok kivitelezésével párhuzamosan zajlott a gyártócsarnok építése a központi telephelyen.

Felelős társaságként a Wamsler SE és az Opus Global Nyrt. ügyelt a szakképzett munkaerő megtartására, valamint a környezet védelmére. Robotokkal a hiányszakmákban váltották ki az élőmunkát. A 21. századi technológia alkalmazása mérsékeli a károsanyag-kibocsátását, minimalizálja a hulladékot, az energetikai korszerűsítések pedig csökkentik a Wamsler SE „ökológiai lábnyomát”. A technológiai korszerűsítés összértéke eléri a 3,6 milliárd forintot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.