időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

A hiányszakmák csökkentése érdekében hatévesre növelik az állatorvos-képzést

Forrás: MTI
2019.11.12. 08:36

A jelenlegi 11-ről 12 félévesre tervezik bővíteni a képzést az Állatorvostudományi Egyetemen, a rendszer átalakításával egyebek között az ágazaton belüli hiányszakmákat szeretnék csökkenteni – mondta Sótonyi Péter, a felsőoktatási intézmény rektora a Világgazdaság keddi számában megjelent interjúban.

Hozzátette, hogy a plusz félév lehetőséget adna a hallgatóknak a napi kompetenciák hatékonyabb elsajátítására és az állatfajonkénti specializációra.

Megjegyezte viszont, hogy a hiányszakmák – köztük a hatósági állatorvosi tevékenység – újbóli divatba hozásához kormányzati döntésekre is szükség van. Szintén szükségesnek tartják, hogy az állatorvosok számára is legyen elérhető életpályamodell.

Beszélt a rektor arról is, hogy az Európa négy legjobbja közé sorolt budapesti egyetemre ötszörös a túljelentkezés, és itt tanul a legtöbb idegen nyelvű hallgató. Jelenleg 663 magyar és 52 országból 1178 külföldi hallgatójuk van. Az utóbbiaknak ráadásul jelentős árbevétel is köszönhető, mert fejenként évente 12 ezer eurót fizetnek a képzésért.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.