A soroksári szivárványkoalíció tagjai gátolják az önkormányzati munkát

Budapest több kerületében is szokatlan vagy jogellenes módon próbálja az ellenzék ellehetetleníti a független és kormánypárti képviselőket. A zuglói önkormányzatnak a szivárványkoalíció színeiben mandátumot nyerő tagjai háromszor akkora fizetést kapnak, mint a fideszes és civil kollégáik. Soroksáron pedig a független polgármester, Bese Ferenc illetményét sem szavazták meg a frissen bekerült DK-s, momentumos és jobbikos képviselők.

2019. 11. 13. 6:29
null
Horváth Csaba (balra) nem mindenkivel volt nagyvonalú Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Horváth Csaba (MSZP) által vezetett, ellenzéki többségű zuglói önkormányzat az illetményük rendkívül alacsonyan tartásával hozta megalázó helyzetbe a független és a fideszes képviselőket. Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője lapunknak elmondta: a baloldali ellenzéki pártokhoz tartozó 15 képviselő kapta az összes tanácsnoki és bizottsági elnöki pozíciót, amelyek díjazása – képviselői illetményükkel együtt – bruttó 540 ezer forint. Ráadásul mind a négy alpolgármester – akiknek az illetménye közel 900 ezer forint – szintén ebből a csoportból került ki. Ezzel szemben a többi képviselő – a függetlenek, illetve a fideszesek – mindössze havi bruttó 180 ezer forintot keresnek. Ez a 90 ezer forint képviselői alapdíjból és az egy bizottsági tagságért járó ugyanekkora összegből tevődik össze – fejtette ki a független politikus, hozzátéve: kistafírungozták a nullkilométeres baloldali képviselőket is. – Például a három momentumos képviselő közül az egyik bizottsági elnök, másikuk tanácsnok, a harmadik pedig alpolgármester lett. A 13 külsős bizottsági helyből a függetlenek egyáltalán nem kaptak, és a Fidesznek is mindössze egy jutott – fogalmazott Várnai László, hangsúlyozva: az előző ciklusban minden képviselő nagyságrendekkel többet keresett annál, mint amennyivel a függetleneknek és a kormánypártiaknak be kell érniük. Érdemes megjegyezni, hogy az ellenzéki összefogás zuglói képviselői­nek a fix 540 ezer forintos illetménye kiugróan magasnak számít, egyetlen másik budapesti kerületben sem keresnek ennyit a képviselők, és sehol sincs háromszoros szorzó a legalacsonyabb és legmagasabb képviselői fizetések között. Pesterzsébeten pedig egyenesen az összellenzéki szövetség felbomlásához – a Momentum kilépéséhez – vezetett a szocialisták javaslata a képviselői alapilletmény 20 százalékos, 411 ezer forintra emeléséről.

Horváth Csaba (balra) nem mindenkivel volt nagyvonalú
Fotó: Mirkó István

A szivárványkoalíció frissen mandátumot szerzett képviselői Soroksáron még a polgármester fizetését sem szavazták meg. Mivel a független Bese Ferenc – az ilyenkor szokásos gyakorlat szerint – tartózkodott a saját illetménye szavazásánál, és az öt ellenzéki – köztük DK-s, momentumos és jobbikos – képviselő is ugyanezt tette, patthelyzet alakult ki a testületben. A XXIII. kerületi önkormányzat működését jól ismerő forrásunk lapunknak elmondta: az ellenzéki képviselők azzal indokolták, hogy nem szavazták meg a – törvényben rögzített összegű – polgármesteri alapilletményt, hogy a testület alakuló ülésén nem tárgyalták a képviselői juttatásokat és nem akkor döntöttek a kerület korábbi vezetőjének a végkielégítéséről. Itt érdemes megjegyezni, hogy Geiger Ferenc – aki függetlenként 25 évig vezette a városrészt – igennel szavazott Bese Ferenc illetményére. Egyébként jogsértésnek minősül, ha a polgármester illetményét nem állapítják meg, mivel az önkormányzati és a köztisztviselői törvény szerint a főállású polgármester a megválasztása napjától gyakorolja a jogait és kötelezettségeit, ezért a munkáért járó jogosultsága is ettől a naptól kezdve illeti meg. Úgy tudjuk, legközelebb december 3-án lesz lehetőség a patthelyzet feloldására, várhatóan akkor ül újra össze a testület.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.