A Százak Tanácsa közleménye

Magyar Nemzet Online
Forrás: Százak Tanácsa2019. 11. 20. 17:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar sport védelmében emeljük fel szavunkat, amikor a csapatsportokban több hazai edzőt és játékost szeretnénk a pályán látni. Nemcsak régen voltak kiváló magyar edzők és játékosok ma is látunk példát arra, hogy magyar edző vezetésével lett a világ legjobbja egyik csapatunk – írja közleményében a Százak Tanácsa, amely kifejezte aggodalmát amiatt, hogy időnként külföldi játékosok veszik el a magyar sportolók helyét csapataikban.

A szakszövetségeknek és a sportért felelős államtitkárságnak radikális döntést kellene hozni a hazai tehetségek védelmében – szögezte le a szervezet.

A Százak Tanácsa – nem pusztán élsportoló, de művész, tanár, orvos , tudós, egyházi főméltóságokat viselő tagjaink is – mindig kiálltunk a fiatalok iskolai testnevelése, az egészséges életmódra nevelés, a sportoló nemzet megteremtése érdekében, helyeseljük a sportpályák, korszerű stadionok létesítését, a közösségteremtő, a nézőket valóban élményekben részesítő, a családok számára is kulturált szórakozást biztosító hazai és világversenyek rendezését.

A Százak Tanácsa ugyanakkor felemelte szavát a stadionok nézőterein időnként eluralkodó trágár megnyilvánulások sportemberhez, sportbaráthoz méltatlan viselkedés ellen.

Ez ugyanolyan szégyenletes, mint a mosdatlanszájú politikai aktivistaként ismertté vált „trágárka”, vagy a világon élő minden magyar gyönyörű, méltóságot sugárzó otthonában: a Magyar Országházban trágár feliratot mutogató független országgyűlési képviselő viselkedése. Ha ezt az „őszödi beszéd ” stilust a Magyar Országgyűlésben, politikai összejöveteleken, sportpályáinkon , televíziós műsorokban elfogadjuk , következmények nélkül hagyjuk, ha iskoláink, tanfelügyelőink, minisztereink szemüket, fülüket befogják, velünk együtt pusztán fejüket csóválják – tettesek leszünk a jövő elzüllesztésében – fogalmaztak.

A történelem hiába tanít arra, hogy az értékeket soha nem szabad cserben hagynunk, ha már az értékek, így a normális emberi magatartás, helyes viselkedés meghatározásában sem értünk egyet. A népek nagy versenyében megmaradni nem jog, hanem erő kérdése. Elsősorban szellemi és lelki erőé.

Nemzetünk lelkierejét, az összetartozás, a becsületes küzdelemben szerzett győzelem örömét újkori történelmünk nehéz éveiben is nagyrészt a sport közösségformáló ereje adta, s adja ma is. Hazánk a világ legnagyobb sportnemzetei között van, népessége arányában a világon a legnagyobb. Ehhez méltóan kellene viselkedni mindig, mindenütt, mindenkinek – zárta közleményét a Százak Tanácsa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.