Egyszerűbb ügyintézés a kormányhivatalokban

Tuzson Bence államtitkár bejelentett egy csomagot, amelynek célja a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése.

2019. 11. 13. 6:53
TUZSON Bence
Fót, 2019. november 8. Tuzson Bence, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára beszédet mond a Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodája új épületének átadóünnepségén a település katolikus plébániatemplomában 2019. november 8-án. Az épület alapterülete mintegy ezeregyszáz négyzetméter, négy huszonöt személyes csoportszobája van, külön mosdóval. A kétszintes, akadálymentes épületben tornaterem is található. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány törvénybe foglalná, hogy az iparűzési adót a jövőben a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak – közölte Tuzson Bence (képünkön), a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus kiemelte, hogy a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának a helyi tömegközlekedés finanszírozását tartja, és a meglévő jogszabályok is az önkormányzatok feladataként jelölik meg a tömegközlekedés biztosítását. – Szeretnénk egyértelműsíteni ezt a feladatot, ezért törvénybe fogjuk foglalni, hogy az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítani, és csak ha ez biztosítva van, azután lehet az adóból fennmaradó összeget másra költeni – közölte Tuzson. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány betart minden olyan megállapodást a fővárossal, amelyet még Tarlós István főpolgármestersége idején kötöttek meg. – Ha Tarlós István tudta finanszírozni a főváros tömegközlekedését, akkor Karácsony Gergelynek is kell tudni – emlékeztetett Tuzson Bence.

Az államtitkár bejelentett egy csomagot is, amelynek célja a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése. – Bizalomra épülő, hatékony és gyors lesz a rendszer – fejtette ki Tuzson Bence. Az ezeroldalas jogszabálycsomag elfogadása után az ügyintézés számos esetben egyszerűsödhet. Az erkölcsi bizonyítványt kormányablakon keresztül is lehet majd igényelni, egyszerűbbé válik a nyugdíj előtt állók adategyeztetése, a közgyógyellátás az alanyi jogon jogosultak esetén kettőről négy évre, a normatív alapon jogosultak ellátása egyről két évre emelkedik. Az építésügyben márciustól kizárólag a kormányhivatal fog eljárni, egyszerűsödik az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályozás is, a jövőben csak a NAV-nál kell majd bejelenteni a vállalkozást. A területi közigazgatásban megszűnik a kétfokú ügyintézés, egyfokú döntések lesznek, amelyek után a bíróságon lehet majd fellebbezni. Mindezek mellett gyorsulnak és egyszerűsödnek eljárások, számos ügyben engedélyezés helyett bejelentési kötelezettség lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.