Hátrányos helyzetű gyermekes családokat segítő programot indítanak Tiszabőn

Hátrányos helyzetű gyermekes családokat segítő mintaprogramot indít az ország legelmaradottabb települései között számon tartott Tiszabőn az E.ON Hungária Zrt. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen előrefizetős mérőórákat telepítenek és naperőművet is létesítenek, amelynek bevételeiből lakhatási támogatást juttatnak majd a rászorulóknak.

Forrás: MTI2019. 11. 19. 14:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakhatási támogatást fenntartható energetikai beruházással megvalósító mintaprogram elindításáról kedden kötött megállapodást Kiss Attila, az E.ON elnök-vezérigazgatója és Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Mikós a megállapodás budapesti aláírásán közölte, hogy a településen szabályos és biztonságos áramvételezési lehetőséget kialakítva ötven speciális, előrefizetős mérőórát telepítenek a tervek szerint. Kifejtette: a 2200 lakosú Tiszabőn sok háznál hiányzik a biztonságos áramvételi lehetőség. A romos épületek falára nem helyezhetőek fel előrefizetős órák, ezért a program során speciális, „lábon álló” mérőórákat is létesítenek, és földkábelen juttatják el az áramot a házba, ahol legalább egy dugalj lesz.

Elmondta: a településen egyhektáros területen napelemparkot létesítenek a jövő év első felében, és ennek bevételei nyújtanak majd fedezetet szociális kiadásokra.

A program célja, hogy egy fűtött szoba legyen minden háznál, ahol gyermeket nevelnek – mondta Vecsei Miklós, hozzátéve, hogy ez az a minimum, amelyet szeretnének a következő időszakban elterjeszti minden hasonlóan rossz helyzetben lévő településen.

Kiss Attila ismertette: a létesítendő 303 kW-os napelempark bevételeiből teremtik majd meg a lakhatási program fedezetét, és így a szeretetszolgálat helyi családok energiaellátását segítheti majd. A naperőmű mintegy 200 család éves világítását, vagy mintegy 80 család éves fűtését lenne képes biztosítani.

Kérdésre válaszolva közölte, a napelempark és az 50 speciális előrefizetős mérőóra létesítése körülbelül 100 millió forintba kerül. A napelempark a szeretetszolgálat megbízásából épül, és a szervezet tulajdonába kerül. Megismételte, a naperőműből nem közvetlen folyik majd az energia az érintett házakhoz, hanem az elosztói áramhálózatba táplálják be.

Vecsei Miklós közölte, a helyi szociális munkások döntik majd el, hogy a rászorultak mekkora támogatást kapnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.