időjárás 11°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Már igent mondanak a stadionokra az új ellenzéki polgármesterek

Kárpáti András
2019.11.02. 06:50
Már igent mondanak a stadionokra az új ellenzéki polgármesterek

Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester bizonyos feltételek mellett úgy tűnik, elengedi egyik fő kampányígéretét, a stadionstopot. Ellenzéki kollégái közül a Kispestet vezető Gajda Péter (MSZP) támogatja a Bozsik-stadion felépítését, Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere csak az atlétikai stadionnal nincs kibékülve, a Déli Városkapu program többi elemét jónak tartja, sőt szerinte a kézilabda Eb-re épülő népligeti csarnok egyenesen hiányt pótol.

– Az atlétikát szerető emberek tömege jelezte a támogatását a 2023-es világbajnokság hazai megrendezése és a Kvassay-zsilip mellé tervezett atlétikai stadion felépítése mellett – nyilatkozta lapunknak Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó. A sportember a közösségi médiában indított aláírásgyűjtést, mivel az önkormányzati választás kampányában Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester és az ellenzéki összefogás több, mandátumot szerzett kerületi polgármestere a stadionstoppal kampányolt.

– Eddig közel tízezren, köztük Hosszú Katinka, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, Kovács Katalin olimpiai aranyérmes kajakozó is jelezte támogatását – sorolta az atléta. Baji Balázs arra is kitért: a világbajnokság után 15 ezer férőhelyes lenne a Nemzeti Atlétikai Központ, amely hazánkban az egyetlen, nemzetközi szinten is elfogadható edzőközpont és versenyhelyszín lenne, amely évente több nagy versenynek, például a már most 8-10 ezres látogatottságú, Székesfehérváron megrendezett Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjnak is otthont adhatna.

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta: nem mindenáron ellenzi a kormányzati nagyberuházásokat, az atlétikai stadiont leszámítva a Déli Városkapu projekt többi elemét – a ferencvárosi Duna-partot megújító diák­várost és az evezőspályát – támogathatónak tartja. – Még ha meg is telne a stadion, más sportesemények megrendezésére nem alkalmas, kisebb atlétikai versenyek iránt pedig nincs komolyabb érdeklődés, emellett sokba kerülne egy ekkora létesítmény fenntartása. A stadion ellen szól, hogy Budapest egyik legértékesebb, kiváló panorámájú telkére tervezték – fejtette ki Baranyi Krisztina.

Hozzátette: az aréna helyén esetleg strandot vagy a Budapest Parkhoz hasonló szórakozóhelyet alakítana ki.

Felül az atlétikai központ, alul a kispesti futballaréna látványterve. Az ellenzéki politikusok csak a pozíciók megszerzéséig ellenkeztek?

Az ellenzéki polgármester a 2022-es kézilabda Eb-re, a népligeti buszpályaudvar mögött épülő multifunkcionális csarnokot viszont egyenesen hiány­pótlónak tartja. Baranyi hivatalba lépését követően már arról beszélt, hogy már 15-20 éve szükség lett volna a tervezett húszezer fős csarnokhoz hasonló létesítményre, amely fontos nemzetközi rendezvényeknek – például orvoskonferenciáknak – is helyet adhat, amelyek megfelelő épület hiányában eddig elkerülték Budapestet.

Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester korábban azt hangoztatta, hogy győzelme esetén addig nem épül új stadion, amíg nincs minden kerületben CT-berendezés, azonban a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésének előterjesztései között semmilyen formában nem szerepel a stadionokkal kapcsolatos kampányígéret beváltása. A főpolgármester újságíróknak szerdán már azt mondta, hogy feltételekkel, de tudná támogatni a Nemzeti Atlétikai Központ felépítését. Karácsony arról is beszélt, hogy a Kispesten épülő Bozsik-stadion építkezését sem akarja leállítani, mivel a beruházást a kerület MSZP-s polgármestere, Gajda Péter támogatja.

Gajda Péter ragaszkodik a kispesti Bozsik-stadion felépítéséhez
Fotó: Honvéd FC

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelezte: a kormány november 15-ig várja a főváros új vezetésének álláspontját az atlétikai vb, a kézilabda Eb megrendezése és a Liget Budapest projekt kapcsán.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.