Túl sok antibiotikumot használnak az emberek

Magyar Nemzet
2019. 11. 19. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törekedni kell a helyes antibiotikumhasználatra az egészségügyi ellátás során, és ebben mind a lakosságnak, mind pedig a szakembereknek nagy szerepük és felelősségük van – mondta az egészségügyért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. Horváth Ildikó úgy fogalmazott, elkötelezettnek kell lenni a helyes antibiotikumhasználatban, hiszen világméretű probléma az antibiotikumokkal szemben már ellenálló baktériumok megjelenése.

Az antibiotikumrezisztencia nagy kihívást jelent az egészségügyi ellátás során, ezen készítmények túlzott használata betegbiztonsági kockázatot jelent – hangsúlyozta. Horváth Ildikó beszélt arról is, hogy Magyarországon komplex az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentése, de fontos, hogy erősítsék az ellenőrzéseket.

– A kórházi fertőzések jelentőrendszere jól működik hazánkban, azonban törekedni kell arra, hogy minden esetben mikrobiológiai vizsgálat előzze meg az antibiotikum használatát, és a széles spektrumú antibiotikum helyett célzott készítményt rendeljen az intézmény – tette hozzá Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos megerősítette, hogy az ellenálló baktériumok kialakulásának oka elsősorban a nem megfelelő antibiotikumhasználat, és ez leginkább a kórházi ellátás során okoz problémát. Az országos tiszti főorvos szerint tudatosítani kell a lakosságban is, hogy antibiotikumot csak orvos utasítására szedjen, annyi ideig és dózisban, ahogy azt az orvos rendeli.

Müller Cecília kiemelte: számos módszertani levelet adtak ki egyrészt a multirezisztens kórokozók elleni védekezéssel és megelőzéssel kapcsolatban, illetve az egészségügyi ellátás során fellépő leggyakoribb fertőzések megelőzésére.

Oroszi Beatrix, a témáról szóló projekt szakmai vezetője arról beszélt: egy 2015-ös adatsor szerint az EU-ban 627 ezer ember megbetegedését okozták ellenálló kórokozók, és 33 ezren bele is haltak valamilyen fertőzésbe. Ez a betegségteher megegyezik az influenza, a tbc és a HIV/AIDS okozta együttes megbetegedés esetszámaival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.