A nyugati keresztények is védelemre szorulnak

Megfontolandó az SOS Keleti Keresztények mozgalomhoz hasonló életre hívása a kontinensünkön is a Les Valeurs Actuelles nevű konzervatív francia hetilap tényfeltáró riportja szerint.

2019. 12. 27. 6:41
Fire at Notre Dame Cathedral in Paris
A leégett Notre-Dame újjáépítését is vita övezi Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Európában nem gyilkolnak keresztényeket, mégis indokolt lenne egy olyan szervezet létrehozása, amely a nyugati keresztények veszélyeztetett helyzetére hívná fel a figyelmet, s megfontolandó az SOS Keleti Keresztények mozgalomhoz hasonló életre hívása a kontinensünkön is a Les Valeurs Actuelles (VA) nevű konzervatív francia hetilap tényfeltáró riportja szerint.

Mickaël Fonton, a lap szerkesztő-újságírója az Origó által ismertetett cikkben úgy vélte: ha nincsenek is akkora veszélyben a nyugati – például a francia – keresztények, mint a keletiek, a XX. századi történelem megágyazott egy olyan negatív spirálnak, amely nyugtalanító jövőt fest Jézus követői számára Európa nyugati felén is. A szerző kifejtette: a nyugati keresztények nem egy külső, őket elpusztítani akaró, felfegyverzett erő miatt vannak veszélyben, hanem egy belső összeomlásnak köszönhetően, amelyet nagyon nehéz megállítani, hiszen az kívülről nézve egy teljesen hétköznapi folyamatnak tűnik.

A leégett Notre-Dame újjáépítését is vita övezi
Fotó: Reuters

Fonton ezt egyebek mellett azzal szemléltette, hogy a hatvanas években a francia felnőttkorú lakosságnak egynegyede járt minden vasárnap misére, ám ez a szám mára két százalékra csökkent. Továbbá míg az 1960-as években minden 20 gyermekből 19-et megkereszteltek a születésüket követő három hónapon belül, mára mindössze a kisdedek egyharmadánál végzik el ezt a szertartást hétéves korukig. A lap aggasztó példaként említette, hogy szélsőbaloldali aktivisták Nantes-ban még az élő betlehemi jászolt is megtámadták „Állítsuk meg a fasizmust!” jelszóval.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.