Alapjogokért Központ: Több nyugat-európai parlament jobban bünteti a rendbontást

Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban is szigorúbban büntetik a rendbontó parlamenti képviselőket, mint Magyarországon – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Forrás: MTI2019. 12. 05. 15:10
SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; SZÉL Bernadett; BŐSZ Anett; TORDAI Bence; GURMAI Zita; KUNHALMI Ágnes; MELLÁR Tamás; BURÁNY Sándor; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó
Könnyen meglehet, hogy az ellenzéki kényszerkoalíció tavaly decemberi színjátéka már a záróakkord Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban is szigorúbban büntetik a rendbontó parlamenti képviselőket, mint Magyarországon – mondta az Alapjogokért Központ vezető elemzője csütörtökön, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Pócza István hozzátette: az Európai Parlamentben a Magyarországon látottaknál sokkal kisebb akciókért is komoly szankciók járnak. Emlékeztetett: hetekre felfüggesztették és tíznapi fizetésmegvonással büntették azt az európai képviselőt, aki a török offenzívát tárgyaló EP-ülésen török csokoládét szórt az elnöki pulpitus elé, ezzel utalva arra, hogy szerinte Törökország EP-képviselőket vesztegetett meg. Ezzel a lépéssel nemcsak képviselőtársait, hanem az Európai Parlament házszabályát is megsértette Angelo Ciocca, az olasz Liga párt EP-képviselője. Az eset nyomán az EP elnöke és alelnöke is felhívta a figyelmet arra, hogy az EP a demokratikus vita terepe, így elfogadhatatlan az ilyesfajta viselkedés – idézte fel.

Hangsúlyozta: a decemberi ellenzéki akciók a parlamenti viselkedéskultúra íratlan szabályait hágták át, olyan típusú mintákat hoznak be a politikába, amely gátolja az Országgyűlés munkáját.

Pócza István a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, hosszú ideje tart Magyarországon a vita arról, hogy hol van a határ a képviselői véleménynyilvánítás és a képviselői munka akadályozása között. Kérdéses az is, hogy mennyire felel meg a demokrácia eszméinek, ha bizonyos kérdésben az ellenzéki képviselők a házszabály keretein kívül eső módszerekkel próbálják gátolni a többségi képviselők munkáját – tette hozzá az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Az Országgyűlés jövő héten dönt a házszabály szigorításáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.