Egyetlen rossz jegy miatt szúrta meg tanárát a diák

Egy középiskolás diák késelte meg fizikatanárnőjét a tanóra közben Győrben. A fiatalt néhány másodperc alatt lefogták társai, az oktatót pedig kórházba szállították, állapota stabil. A szakgimnázium igazgatója szerint a késelő fiúval korábban nem volt probléma, jó tanulónak számított. A fiú ellen emberölés kísérlete miatt indítottak nyomozást.

Kárpáti András-Szemán László János
2019. 12. 06. 6:05
null
A rendőrség emberölés kísérlete miatt indított eljárást a tanuló ellen Fotó: Fotó:HBE Kisalföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több alkalommal is hátba, valamint karon szúrta egy tanárát a győri Jedlik Ányos szakgimnázium egyik diákja – számolt be róla tegnap a Police.hu. Lapunk értesülései szerint a 17 éves fiú minden előzmény nélkül egy tíz centiméteres pengehosszúságú késsel támadta meg fizikaórán az osztálynak háttal álló, 51 éves tanárnőt, aki éppen a táblára írva magyarázott el egy példát.

A diákot a rendőrség előállította, igazságügyi pszichológus szakértő részvételével kihallgatta, és indítványozta letartóztatását. Ellene emberölés kísérlete miatt indult eljárás. Amennyiben aljas indokból elkövetettnek minősítik a tettét, akár hétéves szabadságvesztésre is ítélhetik, amennyiben beszámíthatónak találják.

A rendőrség emberölés kísérlete miatt indított eljárást a tanuló ellen
Fotó: HBE Kisalföld

Úgy tudjuk, vettek a diáktól vér- és vizeletmintát is, hogy megállapítsák, használt-e tudatmódosító szert, ám alkoholszag nem érződött rajta. A diák állítólag azt mondta a nyomozóknak: „Nagy rajtam a nyomás, nem bírtam tovább.”

Módos Gábor, a középiskola igazgatója lapunknak arról beszélt, hogy a kamasszal korábban semmilyen probléma nem volt, osztálytársaival és tanáraival is jól kijött, emellett jó tanulónak számított. A Nyugat.hu azt is kiderítette, hogy a fiú több tanulmányi versenyen is eredményesen szerepelt, legutóbb novemberben lett harmadik a csapatával.

Az Index.hu-nak az iskola több diák­ja is azt mondta, hogy a támadó már az óra elején megmondta, hogyha hármast kap a fizikadolgozatára, leszúrja a tanárt, majd amikor tényleg hármast kapott, be is váltotta fenyegetését.

Egy szemtanú Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a tanárnő az eset után kirohant a folyosóra, majd összeesett, körülötte minden véres lett. Állítása szerint egy diák lélekjelenléte mentette meg a sértettet, mivel az időben eszmélő fiú lefogta a támadót, elvette tőle a kést, majd egy székre ültette és ott is tartotta, amíg a segítség megérkezett.

A Nyugat.hu arról számolt be, hogy mind­össze három másodperc alatt zajlott le a késelés és a másik diák beavatkozása, mert szinte azonnal két másik tanár rohant be az osztályterembe. Rendőrségi források szerint azonban számos diák egyszerre kelt a tanárnő védelmére és fogta le a késelő társukat.

Az igazgató elmondta: az eset után félbeszakították a tanítást, és minden diákot, tanárt hazaküldtek. A 17 éves támadó családi hátteréről semmit nem tudni. Csupán annyi ismert, hogy a diák bentlakásos kollégistaként tanult a középiskolában, állandó lakcíme pedig a Veszprém megyei Gyulakeszin található.

A Jedlik Ányos szakgimnázium igazgatója azt mondta, a fiúval korábban nem volt probléma
Fotó: Havran Zoltán

Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház orvosigazgatója a Hír TV híradójával közölte: az áldozat állapota stabil, nincs életveszélyben, ám az alkarját később műteni kell. Szavai szerint a két szúrás egyike sem ért létfontosságú szervet, ám légmell alakult ki a tanárnőnél, akit a súlyos sérülteknél alkalmazott protokoll szerint láttak el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közölte, hogy a szakképzési intézmények fenntartójaként megdöbbenéssel fogadta a késelés hírét, továbbá, hogy készek minden támogatást megadni a tanárnőnek és az érintett szakképzési intézménynek. Palkovics László tárcavezető telefonon kért tájékoztatást az áldozatot ellátó kórház főigazgató-főorvosától a pedagógus állapotáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.