Folytatódik a tisztogatás

Karácsony Gergely (Párbeszéd) főpolgármester szerint lesznek még fővárosi cégek, ahol a vezetést lecserélik. A kormány szerint tisztogatás zajlik, miközben a 2010 előtti bukott szociálliberális politikusi garnitúra tér vissza.

2019. 12. 14. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hamarosan dönteni fogok arról, hogy mely cégek esetében fogunk személycseréket végrehajtani, és kik lesznek azok a cégvezetők, akik folytatják a munkájukat. Minden esetben szakmai alapon döntünk és az elkövetkező napokban hozzuk nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos döntésünk – nyilatkozta Karácsony Gergely főpolgármester a Hír TV-nek.

Az ellenzéki városvezető legutóbb a Főtáv vezérigazgatóját távolította el. Mitnyan György 2015 óta irányította a céget. Múlt héten pedig a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjét, Albertet menesztették posztjáról. A fővárosi kulturális szférában is tisztogatás kezdődött, a Szabad Tér Színházat már tizenöt éve sikeresen irányító Bán Teodóra szerződését csak február végig hosszabbította meg a főváros, de folyamatos a támadás az Új Színház jobboldali igazgatója, Dörner György ellen is. A vállaltan kormánypárti Nemcsák Károly vezette József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének pedig a volt SZDSZ-es pártkatonát, Vásárhelyi Máriát nevezte ki a főváros.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A cégvezetők leváltására Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált: tisztogatás van, de a főváros döntése, hogy melyik vállalata élére kit nevez ki. A politikus azt is mondta, hogy vagy a káderhiány, vagy a múlt erőinek túlzottan komoly befolyása miatt, de a 2002 és 2010 között leszerepelt, „az országot tönkretevő és csődbe vivő panoptikumból szereztek szakembereket” a fővárosban.

A Gulyás Gergely által elmondottakat igazolja az a hír is, hogy havi 900 ezer forintért ad tanácsokat a volt SZDSZ-es Gegesy Ferenc (képünkön) a ferencvárosi polgármesternek. Mint kiderült, a megbízási szerződést nem sokkal az önkormányzati választások után kötötték.

Baranyi Krisztina a kerület jelenlegi vezetője a HírTV-nek megerősítette, hogy főtanácsadóként számít a volt liberális polgármesterre, béréről pedig azt mondta: az megegyezik az alpolgármesteri illetmény összegével. Baranyi korábban többször is ígéretet tett: hogy nem osztogatnak pozíciókat baráti alapon.

Hasonló folyamatok zajlanak a fővárosi cégek felügyelőbizottságaiban és igazgatótanácsaiban, ahol többek között a régi MSZP–SZDSZ-garnitúra politikusai, pél­dául Atkári János, Gál J. Zoltán, Lakos Imre, Draskovics Tibor, Katona Tamás, Rusznák Imre, Kolber István, Bodnár Zoltán kapnak pozíciókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.