Győri gyermekgyilkosság: vizsgálatot indított a Kúria

A feleségét súlyosan bántal­mazó H. Gáborral szemben a kiszabott szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kértek, a szülői felügyeleti jog megszüntetését már a büntetőeljárásban is indítványozták, majd pert indítottak a szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében, a férfi feltételes szabadságra bocsátását is ellenezték – emlékeztetett tegnap a Legfőbb Ügyészség. A férfi vasárnap megfojtotta 13 éves nevelt lányát és tízéves fiát, majd fölakasztotta magát.

2019. 12. 21. 12:48
null
Ezen az ipari telepen ölte meg a kicsiket a férfi Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A bíróságoknak is mindig figyelembe kellene venniük a társadalom elvárását és a családok védelmét, ezek alapján kellene meghozniuk a lehető legszigorúbb döntést – mondta tegnap az Igaz­ságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1-en a győri gyerekgyilkossággal kapcsolatban. Mint ismert, H. Gábor vasárnap Győrben megölte fiát és nevelt lányát, majd magával is végzett. A férfi szeptemberben került feltételesen szabadlábra azután, hogy a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte, amiért 2016-ban feleségét félholtra verte egy kalapáccsal.

– A bíróság ebben az ügyben öttől tíz évig terjedő börtönt szabhatott volna ki, de a legcsekélyebb büntetés mellett döntött, és később még ebből is elengedtek, hiszen az ítélethirdetés után két évvel a férfi már szabadlábon volt – emlékeztetett az államtitkár. Hozzátette: a gyermekek felügyeleti jogát ugyan megvonták a férfitól, de a láthatást engedélyezték neki. Hiába fellebbezett az ügyészség a döntés ellen, a bíró ennek ellenére kiengedte a férfit. Völner Pál szerint a bíróságokra 1990 óta folyamatos nyomást helyez az a civil szervezetek által erőltetett szemlélet, miszerint az elkövető is áldozat.

Ezen az ipari telepen ölte meg a kicsiket a férfi
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Tegnap kiderült, a Kúria sem marad tétlen az ügyben. – A Kúria elnöke elrendelte, hogy a Büntető Kollégium és a Polgári Kollégium vizsgálja meg az üggyel kapcsolatos joggyakorlatot – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére a Kúria sajtótitkársága.

A tragédia kapcsán tegnap megszólalt a Legfőbb Ügyészség is, amely közölte, hogy minden törvényes eszközzel felléptek annak érdekében, hogy a győri gyermekgyilkossághoz vezető láncolat ne következhessen be. – Az eljáró ügyészi szervek a férfival szemben emberölés kísérlete miatt indult büntetőeljárásban a kiszabott szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kértek, a szülői felügyeleti jog megszüntetését már a büntetőeljárásban is indítványozták, majd polgári pert indítottak a szülői felügyeleti jog megszüntetése érdekében, valamint a férfi feltételes szabadságra bocsátását is ellenezték – összegezte közleményében a Legfőbb Ügyészség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.